Plázs hvg.hu 2015. április. 22. 10:04

A nagy lé-csapda: maradjon inkább a friss gyümölcsnél

Vitatják a frissen facsart gyümölcslevek kedvező hatásait.

A 100 százalékos narancsléről már rég lerántották a leplet, míg a gyümölcs a dobozba, majd a fogyasztóhoz kerül Brazíliából, nagyon káros kémiai folyamatoknak vetik alá. Nincs ez máshogy állítólag a többi százszázalékos terméknél sem, de most azt is elkezdték vitatni, hogy az otthon, saját kezűleg kifacsart gyümölcslének olyan kedvező hatásai lennének, mint amilyeneket eddig tulajdonítottak nekik. Egy dietetikus szerint a facsarás, centrifugázás során nagyrészt kivesznek belőle a vitaminok és az ásványi anyagok.

AFP / DPA / Klaus Rose

A gyümölcsök legtöbbjében ugyanis a héjban, illetve a héj alatt találhatók a legegészségesebb összetevők, a facsarás során pedig ezt eltávolítjuk, illetve szétroncsoljuk a struktúráját – állítja egy német szakember. Ami marad: víz, a gyümölcs leve és egy csomó cukor. A fruktóz pedig a leveses formában szinte azonnal a vérbe kerül, a vércukorszint hirtelen megemelkedik: megkezdődik az inzulintermelés, ami pedig akár diabétesz és a túlsúly kialakulásának veszélyével is együtt jár. A szakember ezért azt tanácsolja: együk a gyümölcsöt egészben, frissen, héjastul és szezonálisan, hogy elkerüljük az egészségkárosító kemiláliákat és hatásokat.

Élet+Stílus Galicza Dorina 2024. december. 28. 20:00

Elillant történelem és babonamentes tűzvédelem – megnéztük a felújított Notre Dame-ot

Párizs székesegyháza fényesebben ragyog, mint valaha, de az évszázadok alatt felhalmozódott kosszal együtt mintha a történelmét is lemosták volna róla. Bár a felújítás még nem ért véget, ha a belső tér már nem változik, akkor az évtizedek múlva sebtében idelátogató turista azt se fogja tudni, mi történt az elmúlt öt évben a templom körül.