Vitatják a frissen facsart gyümölcslevek kedvező hatásait.
A 100 százalékos narancsléről már rég lerántották a leplet, míg a gyümölcs a dobozba, majd a fogyasztóhoz kerül Brazíliából, nagyon káros kémiai folyamatoknak vetik alá. Nincs ez máshogy állítólag a többi százszázalékos terméknél sem, de most azt is elkezdték vitatni, hogy az otthon, saját kezűleg kifacsart gyümölcslének olyan kedvező hatásai lennének, mint amilyeneket eddig tulajdonítottak nekik. Egy dietetikus szerint a facsarás, centrifugázás során nagyrészt kivesznek belőle a vitaminok és az ásványi anyagok.
A gyümölcsök legtöbbjében ugyanis a héjban, illetve a héj alatt találhatók a legegészségesebb összetevők, a facsarás során pedig ezt eltávolítjuk, illetve szétroncsoljuk a struktúráját – állítja egy német szakember. Ami marad: víz, a gyümölcs leve és egy csomó cukor. A fruktóz pedig a leveses formában szinte azonnal a vérbe kerül, a vércukorszint hirtelen megemelkedik: megkezdődik az inzulintermelés, ami pedig akár diabétesz és a túlsúly kialakulásának veszélyével is együtt jár. A szakember ezért azt tanácsolja: együk a gyümölcsöt egészben, frissen, héjastul és szezonálisan, hogy elkerüljük az egészségkárosító kemiláliákat és hatásokat.