2015. február. 09. 18:28 MTI Utolsó frissítés: 2015. február. 09. 18:31 Plázs

Meghalt a szójaszószos üveg és a Yamaha-motorok tervezője

Nyolcvanhat évesen elhunyt Tokióban Ekuan Kendzsi japán dizájnere. Ő tervezett egy világszerte elterjedt szójaszószos üveget, két szupervonatot és Yamaha-motorkerékpárokat.

Ekuan eredetileg szerzetes volt, sugárbetegségben elhunyt édesapja helyére lépett az egyik hirosimai templomban, később azonban a formatervezői pályát választotta.

A Tokiói Nemzeti Szépművészeti és Zenei Egyetemen végzett 1955-ben, két évvel később GK Industrial Design Associates néven tervezőirodát alapított, amely még mindig működik GK Design Group néven.

Ekuan Kendzsi 1961-ben a Kikkoman Corp. részére tervezte meg ikonikussá vált piroskupakos szójaszószos üvegét, amely hamarosan elterjedt egész Japánban, sőt külföldön is.

Az ő nevéhez fűződik a sajátos formájú Komacsi nagysebességű vonat, amely Japán északi részével köti össze Tokiót, és a Narita Express, a Tokió belvárosa és a japán főváros repülőtere, a Narita Airport között ingázó szupervonat.

Ekuan tervezte a híres VMAX nehéz motorkerékpárokat a Yamaha Motor Corp. számára.

Formaterveihez az atombomba által romba döntött Hirosima maradványaiból merített ihletet, alapelvének "a javak és a szépség demokratizálását", mindenki számára hozzáférhetővé tételét vallotta – mondta korábban.

Munkásságáért szinte minden jelentős japán és külföldi formatervezési díjat megkapott, elnyerte hazája legmagasabb kitüntetését, a Felkelő Nap érdemrendjét is.

1976-ban a Formatervezési Irodák Nemzetközi Tanácsának elnökévé választották.

Tervezőirodájának hétfői bejelentése szerint vasárnap hajnalban halt meg szívelégtelenségben egy tokiói kórházban.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.