Nem kívánja a zsíros ételeket, és csak akkor éhezik meg, ha már nem süt a nap? A szervezet tudja mi kell neki a hőségben, meg nem is.
Egész nap elvagyunk egy dinnyével a strandon, de az esti grillezésnél aztán jól belecsapunk. Nyaraláskor, hőségben ez a szokásos diéta, de ha csak a szervezetünkre hallgatunk megjárhatjuk. Az egész napi koplalást egy esti zabálással kompenzálni nem jó ötlet, és hízlalóbb lehet, mintha napközben elfogyasztottunk volna egy kiadósabb ételt. Miért?
Mert este már nem mozgunk, alvás közben pedig a pihennéssel kellene elfoglalni a rendszert, nem az emésztéssel. Ne csodálkozzon tehát, ha rosszul alszik a lakomázás után. A dietetikusok azt ajánlják, nyáron kövessük a mediterrán étrendet: esténként egy könnyű halvacsorával fejezzük be a napot, de grillezett zöldségek illetve zsírszegény steak és saláta után sem leszenk rémálmaink.
Napközben, amikor tűz a nap, a hőség a testet is blokkolja, és megterheli a vérnyomást. Ha ilyenkor még zsíros ételeket is veszünk magunkhoz, a terhelés megkétszereződik, mivel az emésztésre is energiát kell pazarolni. Ezért viszont jól választ a szervezet, ha a strandon csak dinnyére vágyik. De tarthatunk a hűtőtáskában még uborkát és paradicsomot is, ezek is gazdagok ásványi anyagokban, vitaminokban, sőt még a vízhiányt is pótolják.
Az ivásról ettől függetlenül ne feledkezzünk meg. A folyadékbevitel ilyen időben a legfontosabb. Még azelőtt hörpintsunk, mielőtt tényleg szomjasak lennénk, az már ugyanis egy hiányállapotot jelez. Hőségben nyugodtan lépjük túl a háromliteres napi folyadékmennyiséget, lehetőleg vízből, és nem édesített italokból, illetve sörből.
A tippeket a spiegel.de cikkében találtuk.