2014. február. 02. 14:40 MTI Utolsó frissítés: 2014. február. 02. 14:40 Plázs

Öt magyar településen veszélyes a levegő

A magas szálló por (PM10) koncentráció miatt öt észak-kelet-magyarországi településen veszélyesnek minősítette a levegőt az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) vasárnap.

Az OKI térképén a veszélyes levegő minőséget jelző piros színnel szerepel Nyíregyháza, Debrecen, Kazincbarcika, Sajószentpéter és Putnok. E szerint ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm felett van.

Narancssárga színnel jelölték, vagyis egészségtelennek számít a levegő Miskolcon és Oszláron, mivel a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm. A szálló por miatt légszennyezettségi szint miatt három település - Eger, Hernádszurdok és Salgótarján - levegője kifogásoltnak számít, az OKI térképén jelzett többi településen viszont elfogadható a levegő minősége.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat tájékoztatása szerint a levegőben lévő szálló por miatt a légzőszervi betegségben szenvedők panaszai jelentősen súlyosbodhatnak. A keringési, légzőszervi betegségben szenvedőknél és főleg időskorúaknál légzőszervi tünetek jelentkezhettek, a betegek panaszai súlyosbodhattak. Az asztmásoknak szükséges lehet az egyéni védőeszköz használata, és ajánlatos kerülniük a szabadban tartózkodást, az aktív testmozgást.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelését egy index alapján végzik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát. A fővárosban pénteken a szmogriadó - enyhébb – tájékoztatási fokozatát is megszüntették.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?