2014. január. 28. 10:06 MTI Utolsó frissítés: 2014. január. 28. 10:03 Plázs

Budapest levegője is veszélyes ma

Három település, köztük a főváros levegőjét is veszélyesnek minősítette az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) kedden a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt.

Az OKI térképe szerint Budapest mellett Miskolcot és Sajószentpétert jelölték a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel. További négy települést jelöltek narancssárgával: Putnokon, Kazincbarcikán, Oszláron és Szolnokon is már egészségtelennek számít a levegő. A levegő magas szállópor-tartalma miatt nyolc településen kifogásoltnak minősítették a levegő minőségét.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a levegőben lévő szálló por miatt a légzőszervi betegségben szenvedők panaszai jelentősen súlyosbodhatnak. A keringési, légzőszervi betegségben szenvedőknél és főleg időskorúaknál légzőszervi tünetek jelentkezhettek, a betegek panaszai súlyosbodhattak. Az asztmásoknak szükséges lehet az egyéni védőeszköz használata, és ajánlatos kerülniük a szabadban tartózkodást, az aktív testmozgást.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelését egy index alapján végzik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

 

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?