2013. november. 19. 10:47 MTI Utolsó frissítés: 2013. november. 19. 10:45 Plázs

Már sehol sem egészségtelen a levegő az országban

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb mérései szerint már sehol sem egészségtelen a levegő minősége a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt.

Hétfőn az OKI honlapján található térképen Budapestet, Miskolcot, Sajószentpétert és Kazincbarcikát az egészségtelen levegőminőséget jelző narancssárga színnel jelölték. 

Kedden már egy település levegőjét sem minősítették egészségtelennek. A kifogásolt levegőminőséget jelző zöld színnel hat települést jelöltek: Budapestet, Miskolcot, Esztergomot, Tatabányát, Székesfehérvárt és Pécset. A többi települést a levegőjének minősége alapján az elfogadható kategóriába sorolta az OKI.

Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója kedd hajnalban közölte az MTI-vel: nincs szükség a gépjárműforgalom korlátozására Budapesten a légszennyezettség miatt. Közleménye szerint az előző napi mérési eredmények értékelése alapján biztossá vált, hogy a szmogriadó riasztási fokozatának, sőt az enyhébb, tájékoztatási fokozatának elrendelési feltételei sem teljesültek.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?