Az emberpörkölő kánikula elvonultával újfent divatba jönnek a hátsókert családi sütögetései. Hogyan ne égjen porig a szomszédság? Mi lehet az új szalonna? Cikksorozatunk legújabb részében szerzőnk a legjobb tippeket szállítja egy rendhagyó családi lakomához.
A szabadban sütögetni jó. Az ember egy lépéssel közelebb kerül a természethez és mintha kettőt visszalépne a múltba. Miért ne osztanánk meg ezt az élményt a család legfiatalabb tagjaival is, amíg be nem köszönt a reménytelen ősz? Mondjuk egy kirándulás, vagy kerti-parti alkalmával?
Mire figyeljünk oda?
A tűzgyújtáshoz minden férfi ért, annak hogyanjaiba és mikéntjeibe most nem merülünk bele, hiszen a szikrát pattintóstól kezdve a benzinnel nyakon borítósig számos iskolát követhetünk. Sokkal fontosabb, hogy hol és mikor rakjunk, rakhatunk tüzet. Habár még életben van a tűzgyújtási tilalom, a jogszabály szerint „saját tulajdonú, belterületi ingatlanon található tűzhely, vagy grillsütő használata nem tiltott”, amennyiben az legalább 200 métere fekszik valamelyik erdős területtől. Erre mindenképpen figyeljünk oda. Az erdők, mezők kijelölt tűzrakóhelyeit pedig kerüljük el a tilalom feloldásáig. Ha nagyon nem bírunk magunkkal, keressük fel kerttel rendelkező barátainkat, munkatársainkat, rokonainkat. Egyébként is minél több a gyerkőc és az éhes száj, annál nagyobbnak ígérkezik a mulatság. Ropogjanak a gallyak, szenesedjenek az ágak, mi pedig koncentráljunk a főzésre.
Mit csináljanak a gyerekek?
Már az elején vonjuk be az aprónépet is, hiszen a legtöbb részfolyamatnál jól jönnek a segítő kezek. És ne féltsük őket a tűztől vagy az éles kés használatától, inkább tanítsuk meg azok helyes kezelését. Ha engedjük, hogy a legkisebbek is dobjanak egy-egy gallyat a lángok közé, akkor nem csupán a folyamat részeseink érzik magukat, de ők is megérzik a tűz forróságát és belátják miért is kell azt kellő távolságból szemlélni. A késsel ugyanez a helyzet. Ha az óvodáskorúak felügyelet mellett, tompa végű vágószerszámmal darabolhatják a hozzávalókat, kisebb eséllyel nyúlkálnak az asztalon felejtett éles eszközök után. A páréveseknek pedig jó alternatíva lehet egy tompa végű olló, mellyel ha nem is lehet minden esetben rendesen aprítani, inkább csak maszatolni, legalább ott ülnek a többiek között és fél szemmel őket bámulva avatódnak be a sütés előkészületeibe.
Mit süssünk?
Azoknak, aki szeretnének kikerülni a pörkölt, sült szalonna vagy a félkész, előre pácolt húsáruk Bermuda-háromszögéből adunk pár tippet, mit dobjanak a rácsra vagy a parázsba:
Padlizsánkrém parázson pirított kenyérrel
Pár érett padlizsánt szurkáljunk meg és a parázsban többször megforgatva süssünk addig, míg jó égett nem lesz a héjuk. Aztán távolítsuk el a megszenesedett borítást, törjük össze villával és adjunk hozzá apróra vágott vöröshagymát, őrölt borsot, sót és egy kis olajat. S míg a felnőttek közül valaki a krémet keveri, a gyerekek nyársra húzott kenyeret piríthatnak. Ahogy azok elkészültek, lehet is rájuk kenni az ízletes padlizsánmasszát. Aminek elkészítését természetesen lehet cifrázni, de ez a egyik leggyorsabb és legegyszerűbb módja. Így akár az erdő szélén is príma kenyér kenőcs készülhet.
Mindent bele-csomagok
Ki mit szeret, krumpli, sárgarépa, szalonna, kolbász, virsli, hagyma, alma, mind mehetnek bele az alufólia csomagocskákba. Hagyjuk, hogy mindenki saját magának állítsa össze a batyut az előre felszeletelt hozzávalókból. Fűszerezzük, aztán dobjuk őket a parázsba vagy a fölötte feszülő rácsra. Érdemes megjelölni, melyik kié, hogy ne legyen veszekedés a kibontásnál sem. Aztán ha elkészültek a csomagok, óvatosan halásszuk ki és tányérokra pakolva rögtön tálalhatjuk is őket.
Zöldfűszeres húskukacok
Legalább egy kiló darált hússal készüljünk, mert ha marad is belőle, másnap a kicsik apránként fel fogják szippantani azokat. Adjunk hozzá zöldfűszereket, friss kakukkfüvet, bazsalikomot, petrezselymet a kertből vagy azok szárított változatait a fiókból. Kell még őrölt bors, egy kis mustár, fokhagyma, egy kanál méz és némi só. A gyúrást bízzuk a bevállalósabb gyerekekre, majd pár órára tegyük félre pihenni a masszát. Ezután következik a kukacok megformálása. Itt minden apró kéz csatasorba állhat. Készítsünk egy mintapéldányt, aztán hagyjuk magukra a csapatot. Meglátjuk, meglepően hasonló hengereket fognak gyúrni. Végül dobjuk a rolókat a parázs fölé, akár egy kiszuperált sütőből vett rácsra vagy nagyobb társaságok esetén egy régi hűtő hátuljáról leoperált fémhálóra. Az izzadó húshengereket természetesen a felnőttek forgassák, de hagyjuk hogy a gyerekek körén gyűlve lessék a lepattanó falatokat.
Élvezzük az együtt töltött időt és ahol csak lehet próbáljunk szabad teret hagyni a gyerkőcöknek. Vonjunk be mindenkit, ne időre dolgozzunk és hagyjuk meg a maximalizmust a hétköznapokra. Kit érdekel, ha nem minden szelet ugyanakkora, a végén úgyis minden összefő vagy összesül.
Cikksorozatunk korábban megjelent részei:
Nyári szünet, a gyerek otthon - tippek elfoglalt szülőknek
Lézerek és csipeszelés - gyerektippek rossz idő esetére
Kánikula a családdal: Ússza meg a hétvégét húszezerből!