2013. szeptember. 12. 13:24 MTI Utolsó frissítés: 2013. szeptember. 12. 13:21 Plázs

Felnőtt szövetből állítottak elő őssejtet, de daganatot okozott

Először sikerült embrionális állapotú őssejtté visszaalakítani élő, felnőtt szövetet – közölték spanyol kutatók. Úgy vélik: az eredmény a regenerációs kezelések új lehetőségét teremtheti meg súlyos károsodás, például szívroham esetén – ismertette a BBC hírszolgálata a Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmányt. A tudósok azonban azt sem hallgatták el, hogy az új eljárás a kísérleti állatokban daganat kialakulásához vezetett.

Amikor a petesejt megtermékenyül, magában hordozza a képességet, hogy a bőrtől az agysejtekig a szervezet összes sejtje kialakuljon belőle. Ahogy az embrió növekszik, ez a lehetőség elvész.

Ha azonban a felnőtt test szövetét vissza lehet alakítani az embrionális őssejtek állapotába, akkor olyan eljárások válnak lehetővé, amelyek regenerálhatják a romló szem fényérzékelő szöveteit vagy a szélütés után meggyengült agyat.

Az újszülött köldökzsinórvéréből is nyerhetők ilyen őssejtek. A biotechnológia egy másik útja azonban az, amely felnőtt szövetből igyekszik őssejtet előállítani.

A kísérletet laboratóriumi körülmények között, vegyszerek keverékével vagy génmódosítással már elvégezték, de most a madridi Spanyol Országos Rákkutató Központ tudósainak sikerült ugyanezt az eredmény állatok testén belül elérniük.

A kutatócsoport egereken hajtott végre olyan génmódosítást, hogy egy adott gyógyszer hatására a szervezetük olyan anyagokat termeljen, amelyek a szövet sűrűségét az embrióéhoz hasonlóvá alakítják át.

A szöveteket sikeresen formálták át embrionális állapotúvá, de további transzformációs irány híján a szövet gyorsan daganattá alakult.

"Természetesen nem ez a regenerációs orvoslás célja. Irányítható módon akarjuk visszaforgatni az időt, ezen fogunk a továbbiakban dolgozni. Olyan körülményeket kell kialakítanunk, amelyek csak annyira programozzák vissza a sejteket, hogy azok kijavítsák a károsodott szövetet" – magyarázta Manuel Serrano, a kutatócsoport vezetője.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?