2013. június. 28. 17:15 MTI Utolsó frissítés: 2013. június. 28. 17:18 Plázs

Szokatlan tipp a mellrák ellen

Az olyan zsíros halak, mint a lazac, a tonhal, vagy a szardínia, segíthetnek csökkenteni a mellrák kialakulásának kockázatát.

Heti egy vagy két adag magas zsírtartalmú hal elfogyasztása a nők esetében 14 százalékkal segíthet csökkenteni a mellrák kialakulásának kockázatát - derül ki a British Medical Journal (BMJ) című folyóiratban közzétett tanulmányból.

Kínai szakemberek 26 korábbi tanulmány eredményeit vonták alapos elemzés alá. A vizsgált nemzetközi tanulmányok majdnem 900 ezer nő bevonásával készültek, akik közül 200 ezren küzdöttek emlőrákkal. "A megnövekedett omega-3 zsírsavbevitel védelmi hatást nyújt a mellrák ellen" - hangsúlyozta Duo Li, a kelet-kínai Hangcsouban működő Csöcsiang Egyetem táplálkozástudományi szakembere.

A lazac, a tonhal és a szardínia csupán néhány azokból a zsírdús halakból, amelyek gazdag omega-3 zsírsavtartalommal bírnak. Ezek a telítetlen zsírsavak fontos szerepet játszanak az immunrendszer, a vérkeringés és agy működésében. A mostani áttekintés azt is kimutatta, hogy az Ázsiában élő nők profitálnak a legtöbbet az omega-3 zsírsavak jótékony hatásaiból, mivel étrendjükben nagyon sok hal szerepel, szemben az Európában és Amerikában élő társaikéval.

Az elemzés szerint a halból nyert zsírsavak napi bevitelének minden 0,1 grammal való növelése öt százalékkal csökkentheti az emlődaganat kialakulásának kockázatát. Li szerint heti egy vagy két adagnyi zsírdús hal elfogyasztása javasolt.

A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az étrenden túl a genetikai örökség is meghatározó szerepet játszik az emlőrák kialakulásában. Mint hozzátették, az, hogy van-e valamilyen interakció a mellrákért felelős BRCA1 és BRCA2 génvariánsok és a bevitt tápanyagok, az étrend, az életmód és a környezeti tényezők között, egyelőre tisztázatlan kérdés.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?