2013. április. 04. 18:41 MTI Utolsó frissítés: 2013. április. 04. 18:41 Plázs

Vemhesen nem megy a strandra az emberevő cápa

Vemhességük nagy részét a nyílt tengeren töltik a fehér cápanőstények.

Az amerikai Fallbrookban lévő Marine Conservation Science Institute (MSCI) munkatársai tanulmányuk elkészítéséhez négy nőstényt láttak el jeladókkal, így követve több éven át az állatok mozgását a Csendes-óceánban.

A megfigyelések szerint a fehér cápák (Carcharodon carcharias) a Kaliforniai-félsziget partjainál párzanak, majd több mint 15 hónapra kiúsznak az óceánba. Mikor vemhességük előrehaladott állapotba jut, visszatérnek a mexikói partokhoz, majd a tizennyolcadik hónapban világra hozzák utódjukat. Nem sokkal később ismét teherbe esnek és újra kiúsznak a nyílt tengerbe.

A tudósok feltételezése szerint a nőstények vemhességük alatt kerülik a hímeket - az időnek csak 4,2 százalékában tartózkodtak olyan régió közelében, ahol hím fehér cápák cirkálnak.

"A párzási időszakban sok sérülést látni a hímeken és a nőstényeken is. Bár egyelőre nem tisztázott, a hímek a táplálékért, a nőstényekért vagy mindkettőért harcolnak-e, mindenesetre ez az agresszió lehet az oka, hogy a nőstények kerülik őket" - mondta el Michael Domeier, a tanulmány szerzője.

A vemhesség utolsó hónapjaiban a nőstényeket a partok közelében a halászat is fenyegeti - véli Domeier és szerzőtársa, Nicole Nasby-Lucas. A tanulmány az Animal Biotelemetry című szaklapban jelent meg.

Nagyon költséges a cápák jeladóval való ellátása. Az állatokat speciális csalétek segítségével elfogják, majd több órán át a kutatóhajón tartják, ahol hátúszójukban elhelyezik a jeladót, amely műholdnak küld jeleket.

A tanulmány szerzői szerint a jeladók ezúttal jobb elemeket kaptak, mint a korábbi vizsgálatok alkalmával, így először sikerült több mint egy éven át figyelemmel követni nőstény fehér cápákat.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?