Plázs Lukács Andrea 2013. március. 06. 20:30

„Hétvégén 18 fok, itt elszabadul a pokol” – Nagymező utcai mustra

Pesti Broadwaynek nevezik, de megjelenik itt a londoni Soho, a spanyol Ramblas és a nagy magyar valóság is. Utcamustránk következő helyszíne: a VI. kerületi Nagymező utca.

Akar inni egy kávét a Thália Színház mellett, esetleg Verebes István asztalszomszédjaként? Tudja, hol találkozhat a legtöbb, egy kis oldottságra vágyó művésszel előadás után, akár a hajnali órákban? A Piafban. A művésznők viszont inkább az Eklektikát kedvelik. Bár nincs pontos adat, mióta hívják Pesti Broadwaynek az Andrássy utat átszelő Nagymező utcát, az viszont biztos, hogy Budapest társasági és partiközpontja volt ez már száz éve is, amikor a vizespóló-versenyek az 1894-ben megnyílt Fővárosi Orfeum (1922-től Fővárosi Operettszínház) attrakciójaként vonzották a lumpolókat a Nagymező utca 14-es alá Surányi J. András Pesti Broadway című 2009-es kiadványa szerint.

A környék kőszínházai 200 lépésen belül tömörülnek – Radnóti, Thália, Operett, Mikroszkóp, Tivoli – megkülönböztető utcaberendezéssel jelzik a tobzódó kultúrát: este fél hétkor macskakövön tömörül a musicalimádók furcsa kasztja, akiket az Andrássyn tesz le a különjárat.

A Pesti Broadway epicentrumán innen és túl más és más életérzés kelti hatalmába az arra járókat, a Király-Andrássy vonalon például a Két Szerecsen hívei, a kézműves fagyi imádók (Fragola, egy gombóc 250 Ft) és Budapest egyik legjobb turkálójának vásárlói érzik magukat otthon. Ezen a felén fordul be a 70-es és 78-as trolijárat, a zenészcsemetéket pedig tokkal-vonóval nyeli el a zeneművészeti középiskola, de van itt Office Depot, fogszakrendelés, valamint egy panzió, a 4-es szám alatt az első Broadway titulussal, lesz még belőle night club, bár és kocsma is, mire elérünk az utca másik végéig, ahol a Bajcsy-Zsilinszkybe torkollik a vigalmi negyed.

Nagymező utca

A Broadway-t több üzlet is használja cégérként

A Nagymező utca 21. melletti non-stop tulajdonosa 2008 óta tapasztalja, miként alakul az éjszakai élet a Pesti Broadway bohém szakaszán, a Moulin Rouge-tól balra. „Hétvégén 18 fok lesz, itt elszabadul a pokol. Most franciák, németek jönnek, de spanyolok is mindig vannak. Nincs velük baj, csak jó lenne valami házirendfélét a kezükbe nyomni” – ecseteli a boltos, akihez reggel 10-kor az utca lakói látogatnak el, presszókávét isznak műanyagpohárból, műanyag pálcikával 110 forintért, vagy tízes csomagolásban viszik a zsemlét. Este 10-től azonban beindul a nagyüzem, a billegő turisták, a buliba induló csapatok hónuk alá csapnak még egy doboz sört, vagy megveszik azt az üveg pezsgőt, amit az utcán kurjongatva fogyasztanak el.

Nagymező utca

Turistacsalogató gulyásleves

A környék hosteleiből ide botorkáló utazó mezítlábasan bulizik, és itt megtalál mindent, amire vágyik. Egymás hegyén-hátán nyomulnak a szórakozóhelyek, bárok és kocsmák. Az Eklektika Restolounge vitrinjei mögül kényelmes megfigyelő pozíciót lehet felvenni a fotelekben, és onnan kitekinteni a hömpölygő partiutcára. Nyolc éve költözött a 30-as számba az étterem, kávézó és bár egyben, ahol a bennfentes közönség zártkörű bulikon gyűlik össze, de betéved legénybúcsús társaság, randevúzó párocska és a színházlátogató is, anélkül, hogy megzavarná azokat, akiknek az Eklektika helyettesíti az otthoni nappalit és a konyhát.

Az Instant az Nagymező-Ó utca sarkon túl foglal el egy egész épületet. Itt este tíztől forgalomkorlátozó, dugót képező tömeg gyűlik össze, dülöngélő fiatalok serege várja a bebocsáttatást a budapesti romkocsmák egyik leghíresebbikébe.

Budapesten a Broadway, a Soho és a Ramblas

Aki más jellegű közegre vágyik, az a Soho-Cheers-Cheho bártrió mellett választhatja a most Peaches and Cream (Nagymező 48.) néven futó (régen Club 7) R’n’B klubot, az Apacukát, és ha még így sem találja helyét, vagy már üres a táncparkett, a Piafot (Nagymező u. 25.), ahol nem marad – legalábbis alkalmi – társ nélkül senki.

Az éjszakai étvágyat csillapítják a török étkezdék, van belőlük minimum három, de az újabbak mellett a Kék padlizsán élvez ikonikus státuszt a 38-as szám alatt. Mellette nyílt pár éve egy lángosos, ahol rétest és palacsintát is lehet kapni.

Az egyébként nappali forgalomra szakosodott üzletek nyitva tartása kinyúlik este tízig, akár tizenegyig is, hogy kiszolgálják a felfordult életritmusú közönséget is. Ám a környéken élőknek és dolgozóknak is megvannak a bevált Nagymező utcai gócpontjai. A Csirke Csibész 18 éve nyitott a Nagymező 35.-ben, itt délelőtt 11-től délután 2-ig tömött sorokban állnak a mindenféle formában kisütött csirkéért. A könyöklőkkel telirakott üzlet legkedveltebb menüje a 900 forintos rántott melles csibefalat, amit császárzsemlében adnak kovászos uborkával, paradicsommal, hagymával, sült májjal dúsítva, köretként pedig francia salátával, hasárbburgonyával megspékelve.

A kaja.hu a következő sarkon egy fokkal szofisztikáltabb és egy leheletnyivel drágább, itt viszont lugósító ételeket (Zöldséges hajdinakása 1090 Ft) is lehet kapni, a pizza-pasta-burger kínálat mellett. Az ennél is ínyencebbek a másfél éve nyitott Pesti Disznóban (Nagymező u. 19.) kaphatnak sertés- és marhaspecialitásokat, valamint spanyolos tapasokat, de ez az egyetlen hely, ahol Gulashsuppét (1390 Ft) is hirdetnek a megállítótáblán.

Nagymező utca

Fleischer néni a Nagymező utcai ingkészítő

Szolgáltatásokban és historikus üzletekben igen erős a Nagymező utca, van itt 1901-es csillárbolt (Grünberger a 21-es szám alatt), a hatvanas évek óta működő ingkészítő (Fleischer Györgyné a 7-ben), szocreál világítótáblával jelzett Ügyvédi Munkaközösség, de két százforintos boltot, négy ingatlanüzletet, három utazási irodát, két művészellátót is megszámoltunk a Király és a Bajcsy között.

A három kerékpárüzletből viszont már csak egy van nyitva: Nagy Lajos 45 éve nyitotta meg szakboltját, de január-februárban ő sem tudja kitermelni a rezsit, most pedig reménykedik a tavasz beköszöntében. A hetvenéves, most feleséget kereső vállalkozó a múlt rendszerben milliomos volt, a Nagymezőbe azért költöztette boltját a rendszerváltáskor, mert azt ígérték, sétálóutcát csinálnak belőle: „Aztán nem lett belőle semmi, de a remény hal meg utoljára. A randevúkra várok, meg a vevőkre.”

Az utcamustránk Andrássy út, Váci utca, Pozsonyi út, Hajós utca és Tavaszmező utcáról szóló részeit is olvassa el itt!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Vállalkozás Dobos Emese 2021. június. 20. 18:00

Magyar faluból, nyugdíjasokkal veszi fel a harcot a világcégekkel egy vállalkozás

Immár 27 asszonynak ad munkát a tardi Matyodesign társadalmi vállalkozás, akik akár 100-120 ezer forintot is "összehímezhetnek" nyugdíj mellé egy hónap alatt. A koronavírus-járvány azonban nemcsak a viszonteladóikat érintette hátrányosan, de a pandémia előtt induló új üzletágukat, a szervezett túrákat is. Az értékesítési modelljük azonban fordult. Váczi Rozival, a Matyodesign alapítójával beszélgettünk Tardon.