Vesekövet okozhat a férfiaknál a túl sok C-vitamin
Nagyobb a kockázata a vesekő kialakulásának azoknál a férfiaknál, akik rendszeresen szednek C-vitamint - derítette ki egy svéd tanulmány.
"Régóta gyanítjuk, hogy a C-vitamin (aszkorbinsav) szedése nagy dózisban növelheti a vesekő kialakulásának kockázatát, mivel a szervezetben oxálsavvá bomlik le, amely a vesekő leggyakoribb alkotója" - mondta Laura Thomas, a stockholmi Karolinska Intézet vezető kutatója.
Thomas és csoportja több mint 22 ezer középkorú és idős svéd férfi adatait dolgozta fel. A résztvevők a vizsgálat kezdetén egy sor kérdésre válaszoltak étrendjükről és életmódjukról, a szakemberek 11 éven át követték egészségük alakulását. A csoportban 907 olyan férfi volt, aki rendszeresen szedett C-vitamint, a többiek egyáltalán nem vettek magukhoz semmilyen étrend-kiegészítőt. A tanulmányban résztvevők tablettánként 1000 milligrammos C-vitamin étrend-kiegészítőt fogyasztottak.
A C-vitamint szedők közül 3,4 százaléknál fejlődött ki vesekő a tanulmány ideje alatt, a nem szedők között csupán 1,8 százaléknál. Azoknál bizonyult a legnagyobbnak a kockázat, akik naponta legalább egyszer vettek be ilyen vitamint.
A vesekő kemény, kristályos anyagból van, gyakran kalcium-oxalát vagy más vegyület alkotja, amely a vizeletben kicsapódik. Ma már több mint 25 különféle összetételű kőtípust izoláltak, leggyakoribb a kalcium-oxalát kő. Gyakran magától távozik a szervezetből, de súlyos fájdalmakat okozhat, a nagyobb kövek eltávolításához műtétre van szükség. A férfiak szervezete hajlamosabb a vesekőképzésre.
A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy eredményeik nem azt bizonyítják, hogy maga a vitamin szedése okozza a vesekő kialakulását, vagy hogy az embereknek tartózkodniuk kellene a C-vitamin fogyasztástól gyümölcsök és zöldségek formájában, mivel az antioxidáns fontos a csontok és izomzat egészsége szempontjából, hiánya pedig skorbutot okozhat.
"A C-vitamin az egészséges étrend fontos része. A vesekő kialakulásának kockázata a C-vitamint fogyasztók esetében valószínűleg függ az adag nagyságától és a táplálék-összetevőktől, amelyben felszívódik" - magyarázta Thomas.