Plázs LA 2012. november. 30. 19:41

Jön a hó, így élvezzük a forróságot

Hétvégétől már havazik. Íme, néhány variáció a forró italok élvezetéhez.

Az ősz illata csapott meg még este a villamosmegállóban, öt óra volt és vaksötét. Pedig az ősz illata szeptember közepe felé csapja meg az érzékszervet, amikor még későn sötétedik, és a lombok is zöldek. Különleges romantikája van ennek így november végén, a szokatlanul enyhe időjárás megihleti az embereket, a Facebookra téli elhavazott képeket töltenek fel, prüszkölnek, mert a szervezetük nem ezt kívánja, és akkor is ragaszkodnak a nagykabáthoz, ha a széldzseki is izzasztó.

Holnaptól viszont már fagy és havazik, majd megcsikordul a fog, mínuszra áll a grimasz, és akkor végre vacoghatunk. Akkor majd felértékelődik minden, ami forró: a tea, a csoki, meg a bor.

A fűáztatás művészete

AFP / Kazuhiro Nogi

A teafilter külön kategóriát teremtett a dizájnszférában. A lógatás pár perce is fontos hangulatteremtő pillanattá varázsolható, a kerek és kúp formájú zacsin már senki nem lepődik meg, de van origami, és világító filter is.

Filtervarázs

A beakasztásnak is egyre komolyabb hagyománya van, praktikus, ha a csésze peremén rögzíteni lehet a filtert, idegesítő ugyanis, ha a száz fokos víz rátöltésekor belecsusszan a zsinór a teába. A dizájnerek erre kitalálták a vállfás, vagy fürdő emberkés filtervéget.

Mindenkinek egy jó termosztát

Egyre többen járnak Budapesten is termosszal a kezükben reggelente. Csodás találmány hideg időkre, hisz nem csak a kávét tartja melegen, hanem a kezet is. Az okos marketinggel hájpoló kávézólánc meghirdetett egy tumbler-dizájn versenyt a hazai tervezők között, amiről természetesen nem hiányzott a márka logója sem. Tamara Barnoff nyerte a kiírást, és ilyen lett a céghű dizájn:

Aki szeretné maga alakítani a termoszának arculatát, az beszerezhet egy duplafalút, és cserélgetheti benne a képeket: a gyerek ötös dolgozatát, a szerelme arcképét, vagy a bevásárló cetlit is belecsúsztathatja, iskolásoknak még puskázához is alkalmas. Találtunk autósoknak termoszt, a kocsibelsőben kialakított pohártartó ugyanis túl szűk a sztenderd tumblereknek, ezért kitalálták az alul keskeny, felül széles termoszt.

Nem kakaó, csoki

A rendszerváltás előtt max a habos kakaót ismertük, a suliban külön téma volt, hogy ki melyik típusba tartozik: a hideg tej-meleg kakaó vagy meleg tej-hideg kakaó mezsgyéje mentén alakultak ki a frontok, a forró csokit pedig csak a kilencvenes évektől kezdtük megismerni, és ugyanolyan pavlovi erejű, azaz nyálelválasztásunkra ható szókapcsolat volt, mint a gesztenyés pulyka, vagy a koka-kóla.

A nyugati jólétben pedig számtalan varációját ismerik, találtunk egy oldalt, ahol a összeszedték a húsz legjobb változatát: van benne fagyasztott fehér, pillecukros-fahéjas, kanál, süteménybe töltött, kókusszal, nutellával vagy eperrel, de még sajttal is megbolondított édesség is. A legjobb viszont a csokibögrébe töltött forró csoki.

Flickr / Creative Commons

How do you spell forralt bor?

A Wikipédia angol szócikkelye szerint a mulled wine-t magyarul forralt bornak hívják, és a hunok az Egri Bikavér olcsó verzióját isszák fahéjjal és szegfűszeggel megbolondítva. Ha ennyire hiteles az online enciklopédia, akkor vigyázva kérjük az Ikeában a 99 forintos hot dog mellé a glöggöt, Skandináviában ugyanis állítólag ez a neve. Ami biztos, a bécsi karácsonyi vásárt megtaláljuk, ha a Glühwein illatát követjük, a franciaországi hegyekben síelők vin chaudot fognak szorongatni, a Szerájban pedig kérjünk a törököktől Sıcak Şarap-ot.