Plázs TA 2012. augusztus. 30. 21:00

Miért támad a felfokozott levendulamánia?

Levendulacsokrok lepik el a villamosmegállókat, levendulaszörppel kínálnak az éttermekben, a Levendula kézműves fagyi pedig a nyár slágere. A szintén ereje teljében lévő kalocsai mánia tehát nincs egyedül. Kérdés, mennyire életképes a magyar Provence?

Amellett, hogy a modern magyarságtudat újraélesztésének egyik eszközeként a kalocsai minta hisztériát súroló hype-pá duzzadt az elmúlt hónapokban, a vidéki romantikát idéző levendulamánia is fokozatosan beférkőzött az életterünkbe.

 Van már levendulafagyi, levendulaszörp, levendulás sütemény, levendulaecet, levendulás karamell, levendulás ásványvíz, szappan, méz és testpermet is, de a BKV-megállókból sem hiányoznak a levendulacsokorral ácsorgó utcai árusok. Budapest egyik legautentikusabb helyén, a  Levenduláriumban jártunk utána, mire is jó az illatos növény, és merre futhat ki a rusztikus lila divathullám.

 Az árutőzsde krémje volt a levendulaolaj

 Van, aki az illat miatt jön be, de már akadnak visszatérő vendégek is, akik nem tudnak ellenállni a levendulás csokinak – meséli Paál Katalin, az alig három hónapja nyílt, magyar Provence-ként funkcionáló üzlet vezetője, akinek saját, kéthektáros levendulaföldje van a Balaton-felvidéken, Monoszlón.

Levendula mindenhol
Fülöp Máté

Persze nem ez az egyetlen terület ma Magyarországon, ahol még van hagyománya a levendulatermesztésnek. Pannonhalmán például húszéves töveket is lehet találni, az őslevendulás pedig Tihanyban van. Az 1920-es években az ott készült levendulaolaj még a tőzsdére is kikerült, a több száz hektáros területen ugyanis a francia földeknél is jobb volt az olajhozam. Több évtizedes hanyatlás után nagyjából 10-15 éve kezdték újratelepíteni az elpusztított, vagy szőlővel helyettesített levendulaültetvényeket, a mánia pedig beütött.

Pálinkával sem rossz

Az üzletben megkóstolunk egy pálinkás-barackos-levendulás karamellkrémet - rögtön be is fut a tipp, milyen egyszerűen feldobhatunk vele egy szimpla vaníliafagyit, vagy hogy miként lehet megbolondítani egy egyszerű linzert némi levendulatörmelékkel. Ha pedig már unjuk a balzsamecetet a salátánkon, kipróbálhatjuk a levendulaecetet is – állítólag garantáltan nem hizlal. És persze színesíthetjük a menünket a levendulás-mályvarózsás virágsóval, amit halakhoz és fehér húsokhoz ajánlanak.

Megkóstoljuk a levendulás ásványvizet is, amitől - mint megtudjuk - az idegeink kisimulnak, mélabúnk pedig azonnal elillan, a levendulának ugyanis egyszerre van frissítő és relaxációs hatása. Sőt, ez az egyetlen olyan illóolaj, amit nyugodtan a bőrünkbe dörzsölhetünk higítás nélkül is, mert nem okoz irritációt.

Reszkess, szélgörcs!

A levendulát használják nyugtató, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt is. A XIII-XIV. században a pestis ellen is levendulaolajba áztatott gézzel küzdöttek, Egyiptomban balzsamozáshoz használták, a II. világháború idején pedig sebeket fertőtlenítettek vele. Emellett jó fog-és fejfájás ellen is, görcsoldó és a rovarcsípésre sem utolsó, de az erről szóló szakirodalomban a lista szinte végtelen. Jó még pattanásokra, zsíros és korpás fejbőrre, és oldja a szélgörcsöt is.

Fülöp Máté

Intenzív, mégis nyugtató illata és bőrápoló hatása miatt a szépségiparnak is nagy kedvence. Készül belőle szappan, testpermet, fürdősó, tusfürdő és kézkrém is, a kád mellett pedig bármikor meggyújthatunk egy levendulás gyertyát a andalító romantika kedvéért.

A levendulavizet ugyanakkor viszik már vasalóba és öblítőnek is, de az ágyneműnket is nyugodtan végigspriccelhetjük vele, ha nyugtalan az álmunk. A legszimpatikusabb tulajdonsága mégis talán az, hogy a molyokat és a szúnyogokat is képes távol tartani.

Elkészül-e a pörkölt egy levendulás kötényben?

A népi hagyomány szerint a levendula erős illata miatt távol tartja a gonoszt, ezért szeretik kiakasztani a bejárati ajtók kopogtatójára. Itt jön a képbe a növény a dizájnszerepe, hiszen a letisztult, rusztikus minta már az ékszereket és konyhai eszközöket is díszít.  

A nyár slágerének lelőhelye
hvg.hu

Az üzlet vezetője azt mondja, a divatban is szeretnék erősíteni a levendulamintát, ehhez pedig már terveztek egy saját kötényt is. A fodros, nőies darabot felpróbálja a kérésünkre. Elsőre nehéz elképzelni, hogy készül el benne egy pacalpörkölt, ha a ház ura is otthon van, de egy próbát megér.

Mint ahogy az a fagylaltozó is megért egy látogatást, amiről a legtöbbet lehetett hallani nyáron. A kézműves fagyikat áruló Levendulát a lila bicikliről könnyen meg lehet ismerni az Uránia Mozi mellett. Egy adag ára elég borsos (250 forintért adják), az viszont biztos, hogy a gombócokban van anyag.

A levendulás étcsokinak és a camambert-nek is adunk egy esélyt, a tömény ízek utaztatnak. A sűrű csoki ereje egy egész délelőttre eltölt, az első édes löket után pedig valóban ott marad az orrunkban a camembert íze.

Vidék online

A levendula további nyomait kutatva Budapesten arra jutunk, hogy bár arisztokrata stílusával eltávolodik a rusztikus romantikától, színvilágában mégis őrzi a lila-fehér kombinációt a pékségként, kávézóként és lakásdekorációs üzletként is működő 12. kerületi Villa Bagatelle, ellenpólusként pedig az extra szolgáltatásként a dartsot felvillantó Levendula Presszó is belekarcolja magát a mániába, legalábbis a nevével.

Ha pedig vidéken szippantanánk levendulaillatot, elmehetünk a pannonhalmi gyógynövénykertbe, vagy annak éttermébe, ahol különleges levendulás ételek is vannak, Tihany pedig nyaranta egy levendulafesztiválnak ad otthont. 

Fülöp Máté

Tippünk kényelmesebbeknek is van: ha a számítógép mellől válogatnánk a termékek között, van már webshop, ahol ezt megtehetjük. A levendulával amúgy már önálló online lap is foglalkozik Levendula Magazin címen, Franciaországban külön Levendula Múzeum is működik, az ültetvényekre pedig speciális provence-i túrákat szerveznek.

 Termeszthetjük persze otthon is, végső esetben pedig még mindig csenhetünk egy marékkal a Kopaszi-gátról.