Plázs MTI 2012. június. 01. 13:33

Segít az ereknek, ha naponta eszik étcsokit

Ausztrál kutatók matematikai számításokkal modellezték az érvédő hatást, amelyet tíz éven át tartó napi rendszerességű étcsokoládé-fogyasztás eredményezhet.

A hosszú távú egészségügyi hatást 2013, metabolikus szindrómával élő ember mért egészségügyi adataiból kiindulva egy matematikai modell segítségével jósolták meg a melbourne-i Monash Egyetem kutatói Christopher Reid vezetésével.

Youtube

Megállapították, hogy tíz év leforgása alatt 10 ezer emberre vonatkoztatva 70-nel lenne kevesebb a nem halálos és 15-tel a halálos szívrohamok és szélütések száma, ha minden egyes ember minden nap megenné a kis adag minél sötétebb étcsokit.

A British Medical Journal (BMJ) című brit orvosi folyóirat legfrissebb számában ismertetett tanulmány szerzői hangsúlyozták, hogy az egészségvédő hatáshoz legalább 60-70 százalékos kakaótartalmú csokoládé szükséges. A tej- és a fehér csokoládét nem találták védő hatásúnak, vélhetően jóval alacsonyabb antioxidáns-tartalma miatt.

Más szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a rendszeres csokievésnek - még akkor is, ha magas kakaótartalmú típusról van szó - káros következményei is lehetnek, mert felesleges cukrot és kalóriát is bejuttat az egyébként is túlsúlyos és csökkent glükóztoleranciájú emberek szervezetébe.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?