A Florida Egyetem tudósai rájöttek, mitől ízlik jobban az otthon termesztett paradicsom a szupermarketekben is kapható ízetlen változatnál.
A szakértők összesen 152 paradicsomfajta kémiai profilját vizsgálták meg 278 minta segítségével. A nagykereskedelmi árusítás elterjedése óta nem termelt paradicsomfajták rendkívül sokszínűek a különböző kémiai anyagok tekintetében. A tudósok a legkülönbözőbb paradicsomfajtákból származó mintákat kóstoltattak végig önkéntesekkel, majd megkérték őket, osztályozzák a paradicsomokat, ízintenzitás, édesség és savasság szempontjából.
A kémiai anyagok statisztikai analízisének segítségével összesen 12, az íz intenzitásához köthető és további 12, az édességhez köthető kémiai anyagot azonosítottak. A szakértők szerint az íz volatilek (amelyek az illatmolekulák párologtatásáért és levegőbe kerüléséért felelősek) nagyban befolyásolják az édességet.
"Pontosan tisztában vagyunk vele, mi kell ahhoz, hogy egy ízetlenből finom ízes paradicsomot varázsolhassunk" – nyilatkozta Harry Klee, a kutatás vezetője. "Reméljük ezzel megtettük az első lépést a kereskedelmi forgalomban kapható paradicsomok renoméjának visszaállításában. Az ízetlen paradicsomok mindenkit elborzasztanak, de úgy tűnik, ezzel többet nem lesz gondunk."
A kutatás részletes leírása a Current Biology című szaklap legfrissebb számában olvasható.