2012. május. 23. 11:52 Medipress Utolsó frissítés: 2012. május. 23. 12:28 Plázs

Az ecetnél is rosszabbak a gyümölcslevek

A fogorvosok figyelmeztetése szerint a gyerekek körében nagy népszerűségnek örvendő gyümölcslevek és turmixok olyan sok savas anyagot tartalmaznak, ami már veszélyezteti a fogak egészségét.

A Sunday Telegraph tényfeltáró riportja során kiderült, hogy a népszerű gyümölcsös üdítőitalok és turmixok savtartalma túlságosan magas, egy bizonyos fajta ital például több savat tartalmazhat, mint az ecet. Kathy Harley, a brit Royal College of Surgeons fogászati tanszékének dékánja szerint sok szülő nincs tisztában a kockázatokkal, és az egészségesnek vélt ital rendszeres fogyasztására buzdítja a gyerekét, pedig a magas sav- és cukortartalom kombinációja nagyon megrongálhatja a fiatal fogakat.

Az ötéves korú gyerekek mintegy 50 százalékánál jelentkeznek a fogzománc-problémák a savas és cukros italok hatására – mondta Harley. „Az a legnagyobb probléma, hogy éppen az egészségtudatos szülők, akik követik a kormányzati egészségügyi előírásokat, adják a legtöbb savas gyümölcslevet a gyerekeiknek, mivel nincsenek tisztában vele, hogy a sav és cukor együttes hatása milyen pusztító lehet az egészséges fogzománcra” – tette hozz Harley.

A fogzománc akkor kezd el pusztulni, amikor a száj pH értéke 5,5 alá süllyed. A pH-skálán a 7 a semleges az 1 pedig az erősen savas hatást jelöli. Míg például a víz pH értéke 7, és a tej is alig alacsonyabb, mint 6,8, addig a kutatás során az egyik bevizsgált gyümölcslénél 2,7-es értéket mértek, ami alacsonyabb, mint a 2,9-es pH értékű ecet. Ez a bizonyos termék mellesleg 420 ml-ben 9,5 teáskanál cukrot is tartalmaz, ennek ellenére „egyszerű, természetes felfrissülés” jeligével hirdetik az üdítőitalt az üveg címkéjén, nem említve a hozzá adott cukor mennyiségét. A legsavasabb italnak a kóla bizonyult, a maga 2,5-ös pH értékével, és 12,5 teáskanálnyi hozzáadott cukorral (500 ml-ben).

A fogorvosok egybehangzó véleménye szerint a gyümölcsleveket nem önmagukban kellene fogyasztani, hanem legfeljebb a főétkezések mellé, amikor kalciumtartalmú ételeket is, például sajtot is fogyasztunk, hogy semlegesíteni tudjuk a savas hatást. A fogorvosok továbbá úgy vélik, hogy a legjobb, ha a savas gyümölcsitalokat utólag vízzel öblítik le a gyerekek, és a fogmosással is ajánlott legalább egy órát várni a magas savtartalmú italok után.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?