Vajon a cukorevés egyenlő azzal, hogy elbutulunk? Egy friss tanulmány most azt állítja, hogy az édes élet kikezdheti a memóriánkat.
Hagyjunk fel az édes dolgokkal, de legfőképpen a szénsavas italokkal, amelyek nagy mennyiségű fruktózt tartalmaznak. A túlzásba vitt édesség-fogyasztás ugyanis lassítja az agyi aktivitást. Vizsgák, vagy egy fontos prezentáció előtt különösen érdemes ezeket elkerülni – írja a Daily Mail.
Azt már korábban is tudtuk, hogy a fruktóz nagy mennyiségben egyáltalán nem egészséges: cukorbetegséget, elhízást, zsírmájat okozhat. De ez az első olyan tanulmány, amely az agyra gyakorolt hatását vizsgálta. (Hatszor édesebb a nádcukornál, a feldolgozott élelmiszerekben, illetve üdítőitalokban alkalmazzák előszeretettel.)
A nehézkesebb memória pedig már hat hét után érzékelhető, ahogy ezt állatkísérletek során kimutatták, az UCLA (University of California, Los Angeles) kutatói. A tartósan fogyasztott, magas fruktóztartalmú étrend ugyanis lelassítja az agyat, gátolva a memóriát és a tanulást. A jó hír viszont az, hogy dióval, lazaccal – az ebben található omega-3 zsírsavakkal – ellensúlyozhatjuk ezt a zavart.
A kutatók patkányokon – az agyban lezajló kémiai folyamatok hasonlók – tanulmányozták a fruktóz (azaz kukoricaszirup) túlzott fogyasztását. Hat hétig itatták őket fruktózos vízzel, míg a másik csoport omega-3 zsírsavakban gazdag táplálékot kapott. Itt különös szerepe volt a dokozahexaénsavnak (DHA), amelyre igen nagy szüksége van az agynak az egészséges működéshez.
A kísérleti időszak után tesztelték a patkányok emlékezőképpeségét; egy korábban megtanult útvonalat kellett felidézniük. A zsírsavakkal táplált patkányok sokkal jobban teljesítettek, mint azok, akik sok fruktózhoz juthattak a hat hét során.
A természetes gyümölcscukrok persze más megítélés alá esnek. Desszertként együnk joghurtot gyümölccsel, és kerüljük a feldolgozott desszerteket.