Plázs Medipress 2012. május. 04. 12:44

Az agyunk késztet a lógásra

A dopaminszint az agy bizonyos régióiban hatással lehet a motivációra, derült ki egy kisebb tanulmányból. A kutatás eredményeiből nem csak az agy működését ismerhetjük meg jobban, de a depresszió, a skizofrénia, a figyelemzavar és egyéb, a motiváció hiányával kapcsolatos mentális betegségek kezelésében is újabb távlatok nyílhatnak meg – nyilatkozták a Vanderbilt Egyetem kutatói.

hvg.hu archív

A kutatók összesen 25, 18 és 29 év közötti önkéntes fiatal agytevékenységét követték nyomon műszerek segítségével, miközben olyan feladatokat kellett elvégezniük, ami alapján a fizetett munkára való hajlandóságukat lehetett mérni.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok a résztvevők, akik szívesebben vettek részt a kemény munkában egy kis javadalmazás fejében, azoknál átlagosan nagyobb mennyiségű dopamin neurotranszmitter szabadult fel az agy bizonyos területein. Ezek az agyi területek – a striatum és a ventromediális prefrontális kéreg – jelentős szerepet töltenek be a jutalmazásban és a motivációban. Ezzel szemben a lazsálóbb, lógósabb résztvevők, akiket kevésbé motivált a pénzjutalom a kemény munka fejében, több dopamint termeltek az érzelmekért és a kockázatvállalásért felelős agyi területen, az anterior insulában.

„A korábbi, patkányokon végzett kísérletek során kiderült, hogy a dopamin rendkívül fontos szerepet játszik a motivációban, de a mostani tanulmány új információkkal szolgált azzal kapcsolatban, hogy a dopamin pontosan milyen szerepet tölt be az emberek jutalomkeresésében” – mondta Michael Treadway, a Vanderbilt Egyetem posztdoktori hallgatója, a tanulmány szerzője.

A kutatás részletei a Journal of Neuroscience című orvosi szakfolyóirat legújabb számában jelentek meg.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?