Zsírsejtek védhetnek a cukorbetegséggel szemben
Bostoni kutatók zsírsejtekben egy olyan gént írtak le, mely véd a cukorbetegséggel szemben.
Nem minden zsír rossz! Mark Herman (Harvard Orvosi Egyetem) és munkatársai egy olyan gént találtak, mely 2-es típusú cukorbetegségben segíti a cukor zsírsavvá való átalakulását, és megnöveli a sejtek inzulinra való érzékenységét. A megfigyelés azért is különösen érdekes, ugyanis elhízottakban általában túl magas a vércukorszint, és gátolt a cukor zsírsejtekbe való belépése. A ChREBP-nek elnevezett gén tehát véd a betegséggel szemben.
Nagy-Britanniában mintegy 2,5 millióan szenvednek 2-es típusú cukorbetegségben, és körülbelül 850 ezren lehetnek, akiknél még nem ismerték fel a betegséget. Magyarországon becslések szerint 1-1,5 millióan élnek együtt a betegséggel. A leggyakoribb szövődmények között szélütés (stroke), szívinfarktus, vakság, és veseelégtelenség szerepel. A betegség általában középkorúakat érint, inkább az elhízott, egészségtelen életmódot élő egyéneket.
A Nature oldalain olyan egereket mutattak be, melyeknél hiányzott a szóban forgó transzport fehérje génje, és esetükben normál testtömeg mellett cukorbetegségre jellemző tünetek jelentkeztek.