2012. február. 24. 10:16 Medipress Utolsó frissítés: 2012. február. 24. 10:30 Plázs

A tbc 30 éves kérdéseire született válasz

A Coloradói Állami Egyetem munkatársai mintegy három évtizednyi kutatómunkát követően megállapították, hogy a tbc kórokozója miként képes kivédeni az antibiotikumok hatását.

A tuberkulózis (tbc) kórokozója, a Mycobacterium tuberculosis, igen ellenálló, elpusztítása nagy nehézségekbe ütközik. A gyógyszertárakban jelenleg kapható szerek alacsony hatékonyságúak, ráadásul a baktériumokban hat hónapon belül kialakul az ellenállókészség, amelynek következménye teljes hatástalanság. Emiatt a korábbiaknál eltérő mechanizmuson alapuló gyógyszerek fejlesztése szükséges.

A Nature Chemical Biology oldalain megjelent tanulmány szerint a baktérium túlélését egy fontos funkció biztosítja. A sejtek maguk körül egy buborékot alakítanak ki, mely az antibiotikumok számára átjárhatatlan. Ennek a buroknak alapvető összetevője a mikolsav, melynek előállítása a sejten belül zajlik, és egy transzport-molekula juttatja a kórokozó felszínére. Mary Jackson professzor és munkatársai számos molekula tesztelését követően ráakadtak egy vegyületcsoportra, mely ezen transzporter gátlásán keresztül leállítja a baktérium szaporodását. A mikolsav-szállítás gátlásával évtizedek óta próbálkoztak a kutatók, mindeddig sikertelenül.

A tuberkulózis világszerte mintegy 1,5 millió ember halálát követeli évente.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.