2012. január. 28. 19:33 MTI Utolsó frissítés: 2012. január. 28. 19:24 Plázs

A bezártság megöli a kreativitást

A klausztrofóbiás, zárt fülkés munkakörnyezet elfojtja a dolgozók kreativitását, találékonyságát - állítják amerikai és kínai tudósok.

Önkénteseket másfél méteres élhosszúságú kockadobozokba ültettek, és azokban tesztet oldattak meg velük, míg a kontrollcsoport tágas helyen oldhatta meg a feladatokat. Az eredmény: a "kintiek" sokkal ösztökéltebbek voltak, élénkebb gondolkodásról tanúskodtak, mint a "bedobozolt" alanyok.

A kutatók azt is tesztelték, hogy a mozgás kötetlensége miként hat a gondolkodásra. Akiket arra utasítottak, hogy egyenesen haladjanak, azok gyengébb szellemi szereplést mutattak, kevesebb önálló ötletük támadt, mint azoknak, akik teljesen szabadon kószálhattak. 

A tudósok összegzésül azt javasolják a munkáltatóknak, hogy kisebb szobák helyett tágas termekben dolgoztassák alkalmazottaikat az emberi szellem nagyobb szabadságának biztosítása végett - adta hírül a The Daily Telegraph.

 

 

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?