2012. január. 02. 10:33 MTI Utolsó frissítés: 2012. január. 02. 10:32 Plázs

A devecseri szűrőközpont nem talált maradandó egészségkárosodást

Megszűnt a Devecserben 2010 őszén felálllított egészségügyi szűrőközpont, az elvégzett vizsgálatok nem mutattak ki a vörösiszap-katasztrófával összefüggő, hosszan ható egészségi problémákat.

A múlt év végével megszűnt a vörösiszap-katasztrófa után felállított Kormányzati Egészségügyi Szűrőközpont Devecserben; az iszapömlés esetleges következményeiről és a vizsgálatokról január közepére összefoglaló jelentést készítenek - közölte az intézmény eddigi vezetője hétfőn. Nagy Zoltán elmondta, hogy a létesítményben annak létrehozása óta - 2010. december 15-től kezdődően - több ezer megelőző szűrővizsgálatot végeztek el Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely lakóin kívül Somlójenő, Tüskevár, Apácatorna és Kisberzseny lakosain. Hozzátette: az elvégzett vizsgálatok nem mutattak ki a vörösiszap-katasztrófával összefüggő, hosszan ható egészségi problémákat. Emlékeztetett arra, hogy tavaly augusztus óta az addig megvizsgált lakosok egészségi állapotát vizsgálták újra, azaz kontrollvizsgálatokat is végeztek. 

A Miskei utcai központban a többi között laboratóriumi, általános felnőtt- és gyermekorvosi vizsgálatokat, tüdőszűrést, tüdőgyógyászati vizsgálatokat végeztek, továbbá a centrumban szemészeti, fül-orr-gégészeti, sebészeti, nőgyógyászati szakrendelés is működött. A rendelőkben folyamatosan figyelemmel kísérték az iszapkatasztrófa által érintett lakosság egészségi állapotát, a környező településekkel együtt mintegy nyolcezer ember számára előjegyzéssel biztosították az ellátást. Kezdetben fél évre tervezték az intézmény működését, majd a lakosság megnyugtatására azt meghosszabbították. 

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint százhúszan megsérültek, több száz ház vált lakhatatlanná.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.