Rostos ételekkel elkerülhető a bélrák
Ételeink rosttartalmának növelése csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát - idézte brit kutatók megállapítását a BBC hírportálja.
A londoni Imperial College kutatói 25 korábbi tanulmány adatainak elemzésével úgy találták, hogy a napi rostbevitel 10 grammal való emelése 10 százalékkal csökkenti a bélrák kockázatát, ugyanakkor a gyümölcsökre és a zöldségekre ez a csökkentő hatás nem bizonyult érvényesnek.
A The British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóiratban ismertetett elemzéshez összesen 2 millió ember bevonásával készült tanulmányok adatait tekintették át. Rákmegelőző hatásúnak találták a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, a barna rizst, a gabonából készült pelyheket (zabpehely, kukoricapehely) és kásákat.
Dagfinn Aune kutatásvezető, az Imperial College London biostatisztikusa szerint az eredmények egyenes arányosságot mutattak az elfogyasztott étkezési rost mennyisége és a vastagbélrák kockázatának csökkenése között. Eredményeik szerint azoknál, akiknek étrendjébe napi 90 gramm teljes értékű gabonát iktattak, 20 százalékkal csökkent a rákkockázat. A gyümölcsökben és zöldségekben lévő rostokkal kapcsolatban azonban nem sikerült ilyen összefüggést kimutatniuk a kutatóknak.