Plázs Medipress 2011. november. 07. 17:05

Hamarabb kezdődik a barnulás, mint azt eddig hittük

A bőrben található ultraibolya-receptor azonnal érzékeli a sugarakat, és reagál is rájuk, hogy védelmet nyújtson a károsodás ellen. Ezért sokkal hamarabb kezdődik a barnulási folyamat, mint azt korábban hitték – áll a Current Biology című lap legfrissebb számában megjelent tanulmányban.

A Brown Egyetemen tanító Elena Oancea és kutatócsoportja szerint a felfedezés új típusú naptejek kifejlesztését teszi szükségessé. A tudósok megállapították, hogy az UVA-sugaraknak kitett bőr pigmenttermelő sejteket hoz létre, hogy kitermelje a melanin nevű festékanyagot, a folyamat közben pedig kalcium szabadul fel. Ez a válaszreakció a rodopszin nevű fényérzékeny fehérjére támaszkodik, amely például a szem retinájában is megtalálható.

A Földet érő ibolyántúli sugárzás 95 százaléka UVA, 5 százaléka UVB-típusú. A melanin elnyeli a káros sugarakat, és kevésbé veszélyes hőenergiává alakítja őket, így óvja meg a bőrt – olvasható a tanulmányban. „Úgy tapasztaltuk, hogy a bőr a retinához hasonló módon észleli a fényt, sokkal gyorsabban, mint korábban gondoltuk. Testünknek csak ez a két része van kitéve a közvetlen sugárzásnak, és felfedezésünk szerint ugyanolyan mechanizmusok működtetik őket” – magyarázta Oancea.

AP

A kutatók feltételezései szerint a rodopszin kezdi meg a korai melanintermelést, így ez az első védelem a káros sugarak ellen. Ha igazunk van, ezt a védelmet is figyelembe kell venni a naptejek megalkotásakor.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?