2011. október. 07. 11:20 Medipress Utolsó frissítés: 2011. október. 07. 11:33 Plázs

Öt étel, amitől még éhesebbek leszünk

Bizonyos ételekből bármennyit eszünk, sosem lakunk jól. A feldolgozott, egészségtelen élelmiszerek nem verik el az éhségünket, rövid idő után olyan, mintha semmit sem ettünk volna. Ennek oka az, hogy tápanyagtartalmuk a feldolgozás alatt lecsökken.

Az egyik kerülendő tétel, a diétás üdítőital. A mesterséges édesítőszerek növelhetik az étvágyat, ugyanakkor a normál cukroktól eltérően nem szolgáltatnak semmit, ami elmulasztaná az éhséget.

A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup is méltán kerül feketelistára. A reklámok azt hirdetik, hogy mértékkel jó dolog, de az az igazság, hogy a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup esetében nem lehet mértéket tartani. A szirup befolyásolja a szervezet anyagcseréjét, ezért képtelenség abbahagyni a fogyasztását. Nagyon nehéz szabályozni a vágyat, mert a szirup lelassítja a leptin kiválasztását a szervezetben. A leptin pedig egy olyan fontos hormon, amely jelzi, hogy jóllaktunk, hogy abbahagyjuk az evést.

A fagyasztott készételeket is érdemes kerülni. A fagyasztott ételekben általában nincs elég kalória, amitől jóllakhatnánk. Nincs bennük elegendő nyers összetevő, különösen friss zöldség és gyümölcs, ami kitágulhatna a gyomrunkban. Minél ritkábban fogyasszunk ilyen ételeket, de ha mégis ilyet eszünk, egészítsük ki friss salátával vagy gyümölccsel.

Az édes tészták és péksütemények sem garantálják a jólakottság érzését. Bármilyen finomak is az édes tészták, nem igazán lehet jóllakni velük. A fehér cukorban és a lisztben nincsenek rostok és tápanyagok. Gyorsan feldobnak, de hamarosan még éhesebbek leszünk. Érdemes inkább teljes kiőrlésű gabonából készült péksüteményeket választani, amelyek a lehető legkevesebb cukorral készültek.

A cukrozott müzliszeletet is nyogodt szívvel hanyagolhatjuk. Ha a reggeli szelet nincs alaposan megpakolva fehérjével, és nem a lehető legkevesebb cukrot tartalmazza, nem sokkal jobb, mint az édes tészta. A feldolgozott és cukrozott változatok jónak tűnnek, de elég hamar újra éhesek leszünk. Igaz, hogy manapság már találhatunk néhány jó minőségű, bio alapanyagokból készült müzliszeletet is a boltokban, de a legjobb megoldás továbbra is a reggelizés: a zab gyümölccsel, mézzel, mogyoróvajjal és kókusztejjel például kitűnő választás.

hvg360 Ligeti Nagy Tamás 2025. január. 05. 19:30

"Nem csak egy eszköz, hanem ügynök" – Harari elmagyarázza, miért veszélyesebb a mesterséges intelligencia az atombombánál is

Miután az ember lassan beletörődik a múlt megváltoztathatatlanságába, és a jelenben nem igazán érzi jól magát, úgy döntött: a jövőt megtartja magának. Yuval Noah Harari izraeli történész új okoskönyvében az információs hálózatok fejlődését vizsgálva arra jut, lehet, hogy az emberiség történetét Valaki Más írja.