Fontos egészségügyi tanács nyárra: igyunk több bort! Egy új spanyol tanulmányból az derül ki, hogy az egészséges mennyiségű fehérbornak meglepően magas napvédő faktora van.
A Barcelonai Egyetem kutatói szerint a szőlőben és a szőlőszármazékokban található egyik vegyület védelmet nyújt a bőrsejteknek a káros ultraibolya sugárzás ellen. A flavonoidok leállítják azt a kémiai reakciót, amely elpusztítja a bőrsejteket, és a nap káros hatását okozza. Amikor ugyanis az ultraibolya sugarak elérik a bőrt, aktiválják a reaktív oxigéngyököket, amelyek oxidálják az olyan nagyméretű molekulákat, mint a lipidek és a DNS. Ez bizonyos enzimeket aktivál, amelyek elpusztítják a bőrsejteket.

A Journal of Agricultural and Food Chemistry szaklapban megjelent tanulmány szerint azonban a szőlőben lévő flavonoidok csökkentik a reaktív oxigéngyökök termelődését az UVA és UVB sugárzásnak kitett bőrsejtekben. A kutatást vezető Marta Cascante elmondta, hogy az eredmények hatékonyabb napvédő gyógyszerek és kozmetikumok kifejlesztéséhez vezethetnek.
A borról már korábban kimutatták, hogy segít az Alzheimer-kór elleni küzdelemben, a prosztatarák megelőzésében, sőt, még a fogszuvasodás ellen is hat.