2009. október. 22. 15:20 hvg.hu Utolsó frissítés: 2009. október. 22. 15:19 Plázs

Tönkreteheti a fogakat a fehérbor

Azt eddig is tudtuk, hogy a vörösbor a fehér fogak ellensége, kutatók most azt is bebizonyították, hogy a fehér nedű még a vörösnél is jobban roncsolja a fogakat - számolt be a kísérlet eredményeiről a BBC.

Egy pohárka száraz fehérbor is káros lehet a fogainkra nézve, a benne lévő savak ugyanis felszívódnak a  fogzománcunkba, meggyengítve azt. Ezek a savak ugyanis enyhén maró hatást fejtenek ki, hatására a fog és az íny sokkal érzékenyebb lesz a hidegre, a melegre ételek. A maró hatás csak addig érvényesül, amíg nyálunk nem közömbösíti azt - derül ki a Nutrition Research című szaklapban publikált kutatásból.

Az már eddig is köztudott volt, hogy a vörösbor elszínezheti a fogakat, a fehérbor hatása nem ilyen közismert. A németországi Johannes Gutenberg Egyetem kutatói nyolc vörös- és nyolc fehérborfajtát - Németországból, Franciaországból, Olaszországból és Spanyolországból - vontak be a kísérletbe. A borok hatásait 40 és 65 év közötti férfiakon és nőkön tesztelték. A kutatók kimutatták, hogy a többi mellett a chardonnay sokkal gyorsabban okoz például fogszuvasodást, mint a merlot. A vörösbornak alacsonyabb a savtartalma, így kevésbé káros.

Ha lassan falatozunk, majd rövid szünet után öblítjük le alkohollal, kisebb a valószínsége annak, hogy kártékony módon érvényesül a borban található savak maró hatása. Arra is érdemes figyelni, hogy még kevés bor fogyasztása után is várjunk legalább fél órát a fogmosással, hogy legyen ideje a fogzománcnak megtisztulni, megerősödni. A savak ennyi idő alatt felszívódnak.

Korábbi kutatások is foglalkoztak már a borok fogainkra gyakorolt hatásaival. A New York Egyetem fogorvosai nemrég például azt kívánták bebizonyítani, hogy a fehérbor is elszínezheti a fogakat, vájatokat hozva létre, mely lehetővé teszi más italok vegyületei számára, hogy foltosodást okozzanak és mélyebbre hatoljanak a fogban. "Ha egy órára borban áztatjuk a fogat, ugyanaz történik, mint, amikor ebéd közben kortyolgatjuk el a bort” – mondta Mark Wolff, a tanulmány egyik szerzője.