A calicivírusnak eddig még alig ismert típusa okozta a tiszti főorvos szerint a káptalafüredi tömeges fertőzést.
Calicivírus-fertőzés okozta a múlt heti megbetegedéseket két káptalanfüredi táborban - közölte Bujdosó László, a balatonfüredi kistérségi megbízott tiszti főorvos szerdán. A calicivírusnak eddig még alig ismert típusát azonosították be a pécsi referencialaboratóriumban. A calicivírus ritka altípusáról van szó, amely nem is szerepelt az alkalmazott tesztekben - tette hozzá.
A múlt héten szerdán és csütörtökön összesen 44 gyereket és fiatal felnőttet szállítottak hasmenéssel, hányással, esetenként ájulással járó tünetekkel az ajkai, a veszprémi, a tapolcai és a székesfehérvári kórházba. Szombaton már valamennyiüket hazaengedték. Mostanáig azt sem lehetett tudni, hogy vírus vagy baktérium okozta a rosszulléteket, mert az elvégzett tesztek, köztük a calicivírusra elvégzett gyorstesztek is negatívak lettek. Utóbbiak azonban kevés - mindössze négy - minta alapján hozták ezt az eredményt, ezért ennek alapján mindeddig nem lehetett egyértelműen kijelenteni, hogy nem calicivírus okozta a megbetegedéseket. Varga Erika, Veszprém megyei tiszti főorvos hétfőn már leszögezte, hogy a megbetegedést biztosan nem szalmonella okozta, és kizárták az utazók betegségének nevezett campylobaktérium-fertőzést is.
A tábor nincs ugyan bezárva, de hétfőn már nem tartózkodott ott egy gyermek sem, és új csoport érkezése sem várható. A tábor konyhája nem üzemel, működését az állategészségügyi szolgálat felfüggesztette, mert ott több hiányosságot - higiénés és tárolási szabálytalanságot - tapasztaltak, és szigorú fertőtlenítést, takarítást rendeltek el. Paller Judit országos tiszti főorvos korábban arról beszélt: annyi biztos, hogy a két táborban történt megbetegedések forrása a közös konyha.
Leitold József, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának vezetője a napokban azt közölte, hogy a tábornak nem volt meg a megnyitáshoz szükséges külön engedélye, amely 2010 júliusa óta kötelező feltétele az élelmiszert feldolgozó vendéglátóegységek működésének.