Most akkor igyunk tejet, vagy ne?
A tejfogyasztás csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát – állítja két nemrégiben, egymástól függetlenül publikált tanulmány. Ugyanakkor nincs konszenzus a szakemberek között a tej egészséges mivoltával kapcsolatban, annyi azonban biztos: a tej és tejtermékek helyes fogyasztásával kapcsolatban nincs univerzális, mindenki számára egyformán alkalmazható tanács.
Az új-zélandi Otago Egyetem kutatóinak tanulmánya azt állítja, hogy a hosszú távon, rendszeresen tejet fogyasztó gyerekek 40 százalékkal kisebb eséllyel lesznek felnőttkorukban bélrákosak, s az 55 évnél idősebb nők esetében 47 százalékkal kevesebb rákos megbetegedés fordult elő a kalciumot fogyasztó vizsgált csoport esetében. Ugyanakkor fontos hozzátenni: mint a legtöbb egészséggel kapcsolatos, vagy kifejezetten táplálkozási tanács, a tej gyakori fokozott fogyasztása sem tekinthető univerzális receptnek, elég csak a tejcukor- vagy tejfehérje-érzékenységre gondolni. A kalciumbevitel egyébként alternatív forrásokból remekül megoldható, a tej közelében sincs például a keménysajtoknak. Hasonló módon szervezetünk nemcsak a tejből, hanem egyéb forrásokból is kaphat D-vitamint; így például a napfény hatására is termelődik, emellett a tengeri halak, tojás, máj, halolaj is fontos gyűjtőhelyei a kalciumnak. A D-vitamin esetében a gyógyszeres pótlás lehetősége is megfontolandó, hiszen az influenza és a depresszió leküzdésében is felvetődött már a jelentősége.
A folytatást és az élelmiszerek kalciumtartalmát bemutató táblázatunkat ide kattintva érheti el.