2011. március. 31. 21:55 life-style.hu Utolsó frissítés: 2011. április. 01. 08:37 Plázs

Most akkor igyunk tejet, vagy ne?

A tejfogyasztás csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát – állítja két nemrégiben, egymástól függetlenül publikált tanulmány. Ugyanakkor nincs konszenzus a szakemberek között a tej egészséges mivoltával kapcsolatban, annyi azonban biztos: a tej és tejtermékek helyes fogyasztásával kapcsolatban nincs univerzális, mindenki számára egyformán alkalmazható tanács.

Az új-zélandi Otago Egyetem kutatóinak tanulmánya azt állítja, hogy a hosszú távon, rendszeresen tejet fogyasztó gyerekek 40 százalékkal kisebb eséllyel lesznek felnőttkorukban bélrákosak, s az 55 évnél idősebb nők esetében 47 százalékkal kevesebb rákos megbetegedés fordult elő a kalciumot fogyasztó vizsgált csoport esetében. Ugyanakkor fontos hozzátenni: mint a legtöbb egészséggel kapcsolatos, vagy kifejezetten táplálkozási tanács, a tej gyakori fokozott fogyasztása sem tekinthető univerzális receptnek, elég csak a tejcukor- vagy tejfehérje-érzékenységre gondolni. A kalciumbevitel egyébként alternatív forrásokból remekül megoldható, a tej közelében sincs például a keménysajtoknak. Hasonló módon szervezetünk nemcsak a tejből, hanem egyéb forrásokból is kaphat D-vitamint; így például a napfény hatására is termelődik, emellett a tengeri halak, tojás, máj, halolaj is fontos gyűjtőhelyei a kalciumnak. A D-vitamin esetében a gyógyszeres pótlás lehetősége is megfontolandó, hiszen az influenza és a depresszió leküzdésében is felvetődött már a jelentősége.

A folytatást és az élelmiszerek kalciumtartalmát bemutató táblázatunkat ide kattintva érheti el.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?