2011. március. 28. 12:08 Medipress Utolsó frissítés: 2011. március. 28. 13:27 Plázs

Vannak vigasztaló ételek? És melyek ezek?

A krumplipüré, a sajtos, tejfölös tészta, vagy a fasírt talán nem tesznek jót az artériáknak, de egy új tanulmány szerint jó hatással vannak az érzelmekre.

Jordan Troisi, a Buffaloi Egyetem végzős hallgatója és Shira Gabriel, a Psychological Science című lapban megjelent tanulmány társszerzője kutatási programjukban olyan társadalmi pótlékokat tanulmányoztak, amelyek segítségével az emberek úgy érezhetik, hogy tartoznak valahová. A magány érzésével szemben sokan kötődni kezdenek például a kedvenc tévéműsoruk szereplőihez, virtuális kapcsolatot építenek ki a képernyőkről ismert hírességekkel, vagy egyszerűen szeretteik fényképeit nézegetik. Troisi és Gabriel azt vizsgálta, hogy vajon az ételek is kiválthatnak-e hasonló hatást az emberekből azáltal, hogy a hozzájuk közel állókra gondolnak.

Az egyik kísérlet során a kutatók megkérték a résztvevőket, hogy hat percen keresztül írjanak egy olyan szituációról, amelyben összevesznek egy barátjukkal, így próbáltak bennük magányt ébreszteni, míg egy másik csoportnak egy érzelmileg teljesen semleges témáról kellett beszámolót írnia. Ezt követően mindkét csoportból néhányuknak „vigasztaló hatású” étellel kapcsolatos élményükről kellet írni, míg mások érzelmileg semleges ételekről írtak. A teszt végén a kutatók egy kérdőívet töltettek ki a résztvevőkkel, amivel meg tudták mérni a magányosságuk mértékét.

A közeli baráttal folytatott veszekedés az emberekben a magány érzetét kelti, de azoknak a résztvevőknek, akik a magánéletükben kiegyensúlyozott kapcsolatban éltek, sikerült leküzdeniük a magányérzetet azáltal, hogy vigasztaló ételekről írtak. Megfigyelték, hogy mikor a résztvevők a vigasztaló ételekről írtak beszámolót, legtöbb esetben családjuk, vagy barátaik körében ettek – mondja Jordan Troisi.

Egy másik kísérlet közben a kutatók megállapították, hogy a résztvevők húsleves evés közben többet gondoltak emberi kapcsolatokra, ha korábban a levest vigasztaló ételnek minősítették. Troisi szerint ezek az ételek nagyon jó gyógymódnak bizonyulnak a magányosság ellen, így igazán nem kell túl sok ahhoz, hogy az ember úgy érezhesse, tartozik valakihez.