2011. február. 23. 10:14 MTI Utolsó frissítés: 2011. február. 23. 10:10 Plázs

Csak úgy döntjük magunkba az energiaitalt

Magyarországon tavaly 14 milliárd forint volt az energiaitalok piaci forgalma, 240 ezer hektolitert adtak el - közölte az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület felhíva a figyelmet arra, hogy az egyre népszerűbb italok súlyosan károsíthatják az egészséget.

Az Országos Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Intézet által végzett laboratóriumi vizsgálatok igazolták, hogy a forgalomban lévő energiaitalok döntő hányada magas koffeintartalmú, egyes termékek egy adagjában akár 4-5 csésze kávénak megfelelő koffein is lehet - mondta Dömölki Lívia, az OFE élelmiszer szakértője, leszögezve: nem ajánlott, hogy felnőttek esetében az összes napi koffeinbevitel meghaladja a 300 milligrammot (a 3-4 kávét), gyermekeknél pedig nem haladhatja meg testtömeg kilogrammonként a 2,5 milligrammot.

Az OFE átlagosan 13,6 éves, általános iskolás diákok körében végzett, nem reprezentatív felmérése során kiderült: a megkérdezett 25 gyerek közül csak négyen nem próbálták még ki az energiaitalokat; a megkérdezettek 43 százaléka, tehát majdnem fele pedig rendszeres fogyasztónak minősül. A megkérdezett gyerekek állítása szerint átlagosan 11 évesen kezdték el fogyasztani az energiaitalokat, de volt olyan is, aki már 6 évesen kipróbálta.

Az egyesület arra is felhívja a figyelmet, hogy egyre gyakoribb az iskoláskorú gyermekek kontrollálatlan energiaital-fogyasztása, sőt esetenként a koffein-túladagolás tünetei is megjelennek náluk. A koffeintartalmú ital fogyasztásához nem szokott egyének, vagy 18 év alatti gyermekek esetében a túladagolás akár halálhoz is vezethet. A közlemény kiemeli azt is, hogy a koffeintartalmú energiaitalok és az alkohol együttes fogyasztása egészségkárosodáshoz vezethet.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?