Pattogatott kukoricával a magas vérnyomás ellen
Ha valakinek magas a vérnyomása, és ezért folyamatos gyógyszerszedésre szorul, teljes őrlésű gabonából sült kenyér vagy pattogatott kukorica rendszeres evésével a gyógyszeréhez hasonló hatást érhet el - írják skót kutatók az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban. A magas vérnyomás hatásos kezelése a szívroham vagy az agyi katasztrófa kockázatának csökkentését eredményezheti.
Aki kizárólag a fehér finomlisztből sütött kenyér és pékáru kedvelője, az jobban teszi, ha áttér a teljes őrlésű lisztből készült ételek fogyasztására. A barnakenyér, a zabpehely, a salátába morzsolt kukorica és rokonai, akár a pattogatott kukorica a gabonafélék héját, teljes anyagát tartalmazzák, és ez jót tesz az egészségnek.
Az Aberdeeni Egyetem kutatói Frank Thies vezetésével 233 önkéntes részvételével végezték vizsgálatukat. A kísérletet azért indították el, mert világszerte történtek már megfigyelések a teljes gabonafélék fogyasztásának előnyeivel kapcsolatban, de megfelelően tervezett és ellenőrzött tudományos vizsgálatok nem voltak.
A középkorú, gondos ellenőrzéssel egészségesnek talált önkéntesek először négy hétig finom lisztből készült, fehérkenyeret és pékárut fogyasztottak. Ezt követően a csoport egyharmada véletlenszerű kiválasztás szerint ugyanezt az étrendet ette, a többiek pedig vagy teljes őrlésű gabonaféléket, illetve barnakenyeret és zabféléket kaptak a következő 12 héten keresztül, miközben saját megszokott diétájukat folytatták.
A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a koszorúér-betegség kockázati tényezői, a vérzsírok, valamint a gyulladást jelző laboratóriumi leletek hogyan változnak a három csoport tagjaiban. A résztvevők közül 27 menet közben kiszállt, így végül 206 vizsgált személy adatait értékelték.
"A szisztolés vérnyomás átlag hat higanymillimétert csökkent a teljes őrlésű gabonaféléket és zabot fogyasztó csoportban, és ez a változás megfelel annak, amit egy új vérnyomáscsökkentő gyógyszer bevezetése esetén várhatunk" - hangoztatta a vizsgálat vezetője. "Ez a kedvező hatás a szívroham kockázatát 15 százalékkal, az agyi katasztrófa rizikóját 25 százalékkal csökkenti" - tette hozzá Thies professzor.