2010. december. 23. 11:02 MTI Utolsó frissítés: 2010. december. 23. 10:59 Plázs

Szigorú ellenőrzések a halárusító helyeken

Fokozott ellenőrzéseket tartanak az Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) munkatársai a karácsonyi ünnepek előtt a halárusító-helyeken - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

Az MgSZH-nál azért rendelték el a szigorú vizsgálatot, mert a kereskedők egy része nem tartja be a hatályos jogszabályokat, és szabálytalan körülmények között forgalmazza az élő halat. A rendeleteket megszegve árusítják az élőhalat a legtöbb hazai áruházban is. Mind a nagyáruházakban, mind a kisebb árusítóknál túlzsúfolt tartályokban tárolják az élő halat, az állatok oxigénhiánytól szenvednek, és gyakran élve kerülnek a szatyorba.

A Vidékfejlesztési Minisztérium ide vonatkozó rendelete értelmében élő halat csak megfelelő méretű tartályban, oxigénben gazdag vízben lehet tartani. Maximum 200 kilogrammnyi hal lehet 1.000 liter vízben. Az étkezési célra szánt halakat levágásuk előtt minden esetben el kell kábítani. A fokozott ellenőrzés érinti az összes halárusító-helyet. Az állatvédelmi hatóság szakemberei büntetésként több százezer forint bírságot is kiszabhatnak, ha állatkínzást tapasztalnak - figyelmeztet a tárca közleménye.

Az idei haltermés 21-22 ezer tonna lesz Magyarországon, mintegy 15 százalékkal kevesebb az áltagosnál, elsősorban a mostoha időjárás miatt. Itthon az egy főre jutó évi halfogyasztás mintegy 4,2 kilogramm. A hazai fogyasztás  mintegy felét a hazai termelésű halak adják. 

Magyarországon lényegesen kevesebb halat esznek az emberek, mint az Európai Unió más országaiban. A haltermelők célja, hogy a fogyasztás nőjön, és néhány éven belül 6 kilogrammra emelkedjen. Éves szinten az ágazat árbevétele 20-25 milliárd forintra tehető.