2010. december. 15. 09:16 MTI Utolsó frissítés: 2010. december. 15. 09:20 Plázs

Alkoholizálás karácsonykor: nem segít, de legalább nem is káros

Az alkohol nem segít a túlságosan nehéz ételek emésztésében, de legalább nem is káros a gyomornak.

A zürichi egyetem kutatóinak vizsgálata során húsz résztvevő két napon át fogyasztott meglehetősen tartalmas sajtfondüt. A résztvevők egyik fele bort, másik fele fekete teát fogyasztott hozzá. Később pálinkával, illetve vízzel kínálták őket. Az eredmények szerint az alkoholt fogyasztók sokkal lassabban emésztették meg fondüjüket, mint a teaivók. Pozitívumként viszont a kutatók elkönyvelhették, hogy a bort és pálinkát ivóknál nem jelentkeztek olyan kellemetlen tünetek, mint a puffadás és a gyomorégés. 

A vizsgálat eredménye szerint tehát az egészséges emberek az általuk választott bármilyen italt nyugodtan fogyaszthatják étkezéskor anélkül, hogy emésztési problémák miatt kelljen aggódniuk. 

A vizsgált csoport 23 és 58 év közöttiekből, tizennégy férfiból és hat nőből állt. A tudósok csak olyan egészséges embereket választottak, akik nem fogyasztanak túl sok alkoholt. A kutatás eredményeit összefoglaló tanulmány a British Medical Journal című szaklapban jelent meg szerdán.