Régi hiányosságát pótolja a vendéglátás a koronázó városban, ahol eddig nem volt háromcsillagosnál magasabb...
Régi hiányosságát pótolja a vendéglátás a koronázó városban, ahol eddig nem volt háromcsillagosnál magasabb kategóriájú szálloda. Remélhetőleg az igényszint és a nívó emelkedését tükrözi majd a hotel homlokzatán visszaállított névfelirat: Magyar Király. Ez nemcsak a védjegy miatt érdekes, de azért is említést érdemel, mivel a 19. század végétől a második világháborúig ezen a néven működő szálloda nevét majdnem fél évszázadig Velence Szállóra változtatták.
A két és fél év alatt mintegy két milliárd forintos beruházással - ebből 450 millió forintos európai uniós pályázati támogatással - megújult hotel eredetileg magánpalota volt, azt feltételezik róla, hogy nemzeti építészet nagy mestere, Pollack Mihály tervei alapján épült 1828-ban. A korai klasszicista stílusú épület neves tulajdonosai között említik Zichy Jenőt, a Kaukázust megjárt neves kutatót. A szálló történetét felidézve érdemes szót ejteni arról, hogy egykor tiszti kaszinó is működött benne. Éttermében kezdett hegedülni, és innen indult zenéjével Párizst, Londont és Amerikát meghódító sikeres életútjára a cigányprímás, Rigó Jancsi, akiről a hasonló nevű süteményt nevezték el. A magunk részéről bízunk abban, hogy a zenész és a tortaszelet már-már elfeledett nimbuszát felfedezi magának a hotel jelenlegi menedzsmentje is.
A Hotel Magyar Király megújult műemlék épülete jobb napokat látott belvárosi környezetben várja a közeljövőben tervezett kapunyitást (a fehérvári belváros rekonstrukcióját most tervezik). A szálloda főbejáratát hangsúlyozó, négy pár oszlopra támaszkodó kőkorlátos erkély egyelőre a múltból itt maradt, eléggé elhasználódott parkolóra néz. Az emeleti ablakokat díszítő kő szemöldökpárkányok ismerősen köszönnek vissza. Viszont mintha eltűnt volna valami az épület arculatát meghatározó földszinti ablakokról. A szemközti járdaszigeten álló két csodálatos kovácsoltvas kandeláberrel harmonizáltak a homlokzat ablakainak klasszicista kovácsoltvas ablakrácsai. Hová tűnhettek? Még nem fejeződött be a restaurálásuk, vagy az állítólagos szigorú műemléki előírások ellenére áldozatul estek a felújításnak?
De nézzük, mit ígér belülről a Magyar Király. Belsőépítészei a korhű stílus modern megjelenítésére törekedtek. A kő, fa, üveg és fémelemek harmonizálásával rendkívül elegáns, mégis modern belső teret hoztak létre. Néhány alapvető változás az épület belsejében rögtön feltűnhet. A legszembetűnőbb, hogy a belső udvar helyén üveggel fedett tágas, 400 fő befogadására alkalmas rendezvény- és konferenciatermet alakítottak ki. Ezt a megoldást és látványt csak dicsérni lehet. Hasonlóan tetszetős a ház egy másik rendezvényterme, a Trónterem, ahol a főfalat stílszerűen a városhoz kötődő Szent István és Szent László királyok, valamint Szent Imre herceg művészi, egészalakos képei díszítik.
Természetesen megújultak a szálloda szobái is, a légkondicionált 79 szoba és négy apartman berendezése ízléses, mértéktartó, megfelel a mai trendeknek. Hatásos komfortnövelő a szobákban az LCD-televízió, a tea- és kávéfőzési lehetőség is. A testi-lelki kikapcsolódás helyszíne - mellesleg ma már elengedhetetlen „tartozéka” egy négycsillagos hotelnek - a felső szinten kialakított wellness részleg. Szaunák, jakuzzik, fény- és illatterápia, dézsazuhany, fitness és masszázs is az ellazulni kívánók rendelkezésére áll.
A teljes átalakulás talán legfontosabb helyszíne a Magyar Király konyhája és étterme. Ezen keresztül a szállóvendégekkel, a városban élőkkel, az odaérkezőkkel, valamint rendezvény- és konferenciavendégekkel is kapcsolatba kerülnek. A szálloda séfjének, Varga Istvánnak ennek a kihívásnak megfelelően kell megalkotni, vonzóvá tenni a gasztronómiai kínálatot. Az ország egyik legmodernebb felszereltségű, legújabb technikával ellátott konyhájában láthat neki ígéretes munkájának. Vendégeit látványkonyhával várja, az ételkészítésbe megadja az interaktív beavatkozás lehetőségét. Csaknem elfeledett régi ízélményeket, illetve soha nem tapasztalt kulináris újdonságokat ígér a legjobb házias alapanyagokból. Étlapjáról máris felkeltette érdeklődésünket a zsályával füstölt harcsa, a csirkesült lecsófagylalttal és a csokoládéhab sós karamellel.
Tóth Sándor