Ha brandy, akkor az idősebb generációnak egyből az örmény borpárlat, az Ararat jut eszébe.
Ha brandy, akkor az idősebb generációnak egyből az örmény borpárlat, az Ararat jut eszébe. De lássuk csak, mitől is olyan különleges ez az ital? Ahogyan az már a Bibliában is megíródott, Örményország a borkultúra és a borkészítés bölcsője, sőt a legenda szerint az emberiség akkor találkozott először a borral, s a nedű csodás hatásaival, amikor Noé az Ararát hegy lábánál kóstolgatni kezdte ezt az italt.
Évezredekkel később ásatások nyomán is kiderült, hogy a mai modern örmények ősei magas szinten űzték a bortermelést, sőt kiváló termékeiket még exportálták is a szomszédos országokba. 1887-ben egy gazdag kereskedő Nerses Tairyants megépítette az első borászatot és szeszfőzdét Örményországban, s itt már klasszikus konyaktechnológia szerint készültek a borpárlatok. A gyár később a Shustov&Sons tulajdonába került, s a Russian Court hivatalos szállítója lett. 1920-ban államosították a borászatokat és a szeszfőzdéket, így a jereváni gyár az állam egyedi tulajdonába került. Később, 1953-ban egy óriási, új létesítményt hoztak létre Yerevan Brandy Company néven. Ebben a modern technológiával felszerelt gyárban készül azóta is az örmény brandy, azaz az Ararat.
Az Ararat völgy klímája teljesen eltér a francia, a görög vagy a spanyol konyaktermelő vidékekétől. Évente legalább 300 napfényes órát számlának errefelé, s ettől lesz olyan magas az aromák és a cukor koncentrációja a szőlőszemekben. Kizárólag a Voskehat, Garan Dmak, Rkatsitely, Mskhali és a Kangun fajtákból készülhet az Ararat brandy, ezek adják ugyanis az ital hosszantartó, rendkívül finom, vaníliás, gyümölcsös, csokoládés utóízét. Ezek a fajták egyébként attól is különlegesek, hogy általában nem eresztenek gyökeret máshol, vagy ha véletlenül mégis, akkor a más vidéken termett szőlőnek teljesen más lesz az aromája, s elveszti a minőségét. A szőlőszemek kiváló minőségén túl a Yerevan Brandy Company által szabadalmaztatott, eredeti lepárlási eljárás lehetővé teszi, hogy a szőlők különleges aromái tovább élhessenek a poharunkba töltött brandyben is. Az ital egyedi bukéja pedig a tölgyfahordós érlelésnek köszönhető.
Az Ararat brandy hétféle italkülönlegességet kínál, az italok mindegyike igazi kuriózum, korábban elsősorban magában fogyasztották előszeretettel, manapság azonban már koktélok alapanyagaként is egyre kedveltebb, s a fiatalabb generáció is szívesen fogyasztja az Araratot. Bemutatunk olvasóinknak néhány különleges brandy-s koktélreceptet, ami akár otthon is könnyedén elkészíthető. Elsőszámú szabályként azt azonban ne feledjék, hogy elegáns, minőségi italokat csak szintén minőségi termékekkel szabad házasítani.
ARARAT Queen Koktél
Hozzávalók:
3 cl ARARAT Brandy
3 cl csokoládélikőr
3 cl tejszín
1-2 db kockacukor
jégkockák
Elkészítése:
A Queen egy igazi „csajos” koktél, édes, krémes, ám erős, hölgyeim tessék vigyázni, mert nagyon becsapós tud lenni ez a finomság.
A hozzávalókat shakerben jól összerázzuk, majd koktélpohárba szűrjük.
A tetejére kis őrölt szerecsendiót szórunk.
ARARAT Yerevan Koktél
Hozzávalók:
2 cl ARARAT Brandy
2 cl fehér rum
2 cl Triple Sec
3 cl citromlé
Elkészítése:
A Yerevan koktél esetében nincs szükség különösebb praktikákra, a hozzávalókat shakerben összerázzuk és koktélpohárba szűrjük.
Az eredmény egy kellemes, nem túl édes, viszont annál hatásosabb koktél lesz, amelyet esti beszélgetésekhez vagy elegánsabb összejövetelekhez is csak ajánlani tudunk.
ARARAT Side Car Koktél
Hozzávalók:
3 cl ARARAT ANI Brandy
2 cl Cointreau likőr
4 cl citromlé
Elkészítése:
Megtöltünk egy shakert 2/3-ig jéggel és beletesszük a hozzávalókat.
Jól összerázzuk és beleszűrjük egy lehűtött koktél-pohárba.
Citromszeletekkel díszítjük.
ARARAT Legend Koktél
Hozzávalók:
3 cl ARARAT ANI Brandy
1,5 cl passiógyümölcsszörp
10 cl száraz habzóbor
Elkészítése:
A hozzávalókat egymás után egy lehűtött pezsgőspohárba öntjük.
Óvatosan megkeverjük egy hosszú kanállal, majd lime szelettel és koktélcseresznyével díszítjük, ezek után máris felszolgálható.
A cikk támogatója az