2010. augusztus. 06. 12:45 Medipress Utolsó frissítés: 2010. augusztus. 06. 12:36 Plázs

A korai alkoholizálás következményei

A brit Northumbriai Egyetem kutatói megállapították, hogy a tizenéves kori alkoholizálás a későbbikere nézve káros következményekkel jár, ugyanis az italozás rontja a prospektív (előremutató) memóriát.

A prospektív memória a napi teendőkhöz köthető memóriafunkció, amelynek segítségével emlékszünk egy, a jövőben végrehajtandó feladatra. Például észben tartjuk, hogy fogorvoshoz kell mennünk, vagy időben be kell fizetni a számlákat.

A Drug and Alcohol Dependence folyóirat hasábjain ismertetett kísérletben a kutatók egyetemistákat vizsgálták. Az 50 hallgatónak egy tízperces videoklipet mutattak, mely egy nagybevásárlást ábrázolt, majd ezt követően arra kérték őket, hasonló szituációban adjanak instrukciókat arra nézve, mit, és hol kell végrehajtani. A résztvevők közül 21 volt nagyivó (legalább hat egység ital, heti két, vagy több alkalommal), míg 29 a mértékletesen fogyasztó csoportba került.

A nagyívók lényegesen kevesebb helyszínt és teendőt voltak képesek felidézni. A két csoport között nem volt különbség kor, depresszió tekintetében, de az sem bizonyult fontosnak, ha más pszichoaktív szerrel éltek (ecstasy, kannabisz, vagy dohány), illetve ha 48 órán belül fogyasztottak-e alkoholt.

A kísérlet vezetője, Tom Heffernan szerint a mechanizmus még nem teljesen érthető, azonban lehetséges, hogy a mértéktelen ivászat rontja a tinédzserek neuro-kognitív fejlődését. A szakértő úgy gondolja, hogy nincs biztonságos mennyiség, mivel a tizenévesek agya még éretlen, és a tapasztalt mértéktelenség nagy mértékben rontja az agy szerkezetét és működését. Ráadásul a tizenévesek kevésbé tolerálják az alkoholt, emiatt a felnőtt szervezetben biztonságosnak tartott mennyiség is károsító hatású.  

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?