2010. július. 28. 13:08 hvg.hu Utolsó frissítés: 2010. július. 28. 17:51 Plázs

A bíróság szerint is ártalmas lehet a Visegrádi ásványvíz

Az IPM márciusi ásványvíztesztje nagy port kavart: a gyártóknak szembesülniük kellett a ténnyel, miszerint nem igaz, hogy nincs egészségesebb az általuk forgalmazott palackozott vizeknél. Az objektív mérések több márka esetében is ártalmas vegyületek jelenlétét igazolták.

Az összes cég, amelynek termékei a tesztben ártalmasnak bizonyultak, hitelrontásért beperelték az IPM szerkesztőségét. Az első per, amely ítélettel zárult, a Visegrádi ásványvizet érinti.

A tesztből ugyanis kiderült, hogy túl magas a termék fluoridtartalma, így általános fogyasztásra alkalmatlan, nem mindenki ihatja rendszeresen. A bíróság a teszt méréseit objektívnek és precíznek találta, de pontosította a mérés következtetéseit. Eszerint az ásványvíz nem mindenki számára ártalmas, csak a hét éven aluli gyermekek és csecsemők számára.

Ezt a fogyasztók közül valószínűleg kevesen tudták, aminek egyszerű oka az, hogy a címkén a törvény szerint fel kellene tüntetni, hogy ez a víz a fenti korosztály számára nem ajánlott. Ezt a gyártó mind a mai napig nem tette meg.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?