2010. július. 11. 10:55 MTI Utolsó frissítés: 2010. július. 11. 10:46 Plázs

A rák miatt már nem tud enni, de szakácskönyvet ír

A rák ugyan megfosztotta az evés képességétől az egyik legismertebb amerikai filmkritikust, Roger Ebertet, attól azonban nem tudta eltántorítani, hogy szakácskönyvet írjon.

A 68 éves Ebert több műtéten és kemoterápián esett már át azóta, hogy 2002-ben pajzsmirigyrákot diagnosztizáltak nála, nem sokkal később pedig a nyálmirigyeit is megtámadta a halálos kór. Az egyik balul sikerült operáció következtében beszélni és enni sem tud többé. A kommunikációt egy, a saját hangját kölcsönző speciális számítógéppel, illetve papírral és ceruzával oldja meg, és egy csövön keresztül táplálja magát.

A The Chicago Sun-Times filmkritikusa a nyolc éve tartó rák elleni harc közepette most szakácskönyvírásra adta a fejét, amelynek ihletője kedvenc konyhai eszköze, a rizsfőző vagy ahogyan kedvesen ő nevezi: a "fazék".

"A fazék és használata. A rizsfőző romantikája és rejtelme" címet viselő könyv szeptemberben jelenik meg, és megírásához az adta az ötletet, amikor Ebert 2008-ban a rizsfőzőről írt blogbejegyzést, amelyre kommentek százai érkeztek. Több reagáló a kedvenc receptjeit is megírta. A filmkritikus könnyed stílusú és szellemes műve egyrészt magában foglalja ezeket az olvasói bejegyzéseket, másrészt több mint két tucat receptet közöl. A gyűjteményben egyebek között Ebert kedvencéből, a zabpehelyből készíthető étekről is olvasni lehet.

"Az biztos, hogy az egészségügyi problémáim miatt nem ehetek, a főzéstől azonban nem ment el a kedvem. Sőt, az most egy sokkal tisztább, a biológiai szükséglettől mentes gyakorlattá vált számomra" - írja Ebert könyve elején.

A 68 éves filmkritikus akkor vált a rizsfőző edény szerelmesévé, amikor ajándékba kapott egyet 1992-ben tartott esküvőjére. A Chicagóban élő Ebert elmondta, hogy a nagy becsben tartott konyhai eszközt még a Sundance filmfesztiválra is magával vitte, hogy főzhessen vele két filmnézés között.

Ebert hamarosan megjelenő könyvében arra ösztönzi az olvasókat, hogy improvizáljanak a receptekkel és a hozzávalókkal is, hiszen a főzésben a legfontosabb szabály, hogy nincs szabály. Sőt, biztatja a konyhában serénykedőket arra, hogy azokat az ételeket is nyugodtan készítsék rizsfőzővel, amelyeket eredetileg nem ezzel az eszközzel kellene.

Felesége szerint Ebert ugyan már nem főz annyit, mint korábban, a konyhában még mindig szívesen időzik. Otthonuknak ez a szeglete a kikapcsolódást biztosítja számára. "Megnyugvás" - tömören így jellemzi a filmkritikus, mit is jelent számára a főzés.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?