2010. május. 06. 12:06 MTI Utolsó frissítés: 2010. május. 06. 11:51 Plázs

Sokan tévesen hiszik magukat laktózérzékenynek

A magukat laktózérzékenynek vélő páciensek több mint felének valójában nem volt problémája a tejcukor emésztésével - állapították meg vizsgálatukban spanyol kutatók.

"Elterjedt hiedelem a páciensek körében, akiknél hasi panaszok jelentkeznek, hogy ezeket a tejtermékekben lévő laktóz okozza" - írták a barcelonai Vall d'Hebron egyetemi kórház kutatói a Clinical Gastroenetrology and Hepatology című szaklapban megjelent tanulmányukban. A tesztben egy deciliter tejnek megfelelő mennyiségű tejcukrot tartalmazó laktózoldatot ittak meg az önkéntesek, és kiderült, hogy jóval kevesebb embernél jelentkezett hasgörcs, gázképződés és puffadás, mint otthon. A 353, emésztési panaszokkal jelentkező emberből 189-ről derült ki, hogy a tejcukor felszívódása normális szervezetükben.

A kutatók nem tudják pontosan, mi okozhatja, hogy otthon mégis emésztési panaszai vannak az érintetteknek. Feltételezik, hogy irritábilisbél-szindróma okozhatja, esetleg szervezetük "emlékszik" vissza egy korábbi, túlzott mennyiségű laktózterhelésre.

A tejtermékekben lévő laktózt egy enzim, a laktáz segítségével bontja le a szervezet. Amikor azonban kevés az enzim, a maradék tejcukor baktériumok tápanyagává válik, miközben nagy mennyiségű gáz képződik. Ez a tejcukor különféle erősségben jelentkező felszívódási zavara, amely azonban nem azonos a teljes laktózintoleranciával, amelynél a hasi fájdalom és puffadás tünete a laktóz elfogyasztását követően gyorsan- szinte azonnal - jelentkezik.