Plázs travelline.hu 2010. február. 26. 10:22

Nem csak síelni mehetünk Ausztriába

Ezen a vidéken a szemet gyönyörködtető tájak igazi gasztronómiai élményeket is kínálnak.

Ezen a vidéken a szemet gyönyörködtető tájak igazi gasztronómiai élményeket is kínálnak. Irány tehát a magyar határhoz közeli Kelet-Stájerország, Ausztria „zöld szíve”!

Udvari Szabolcs

A Burgenland és Graz között elterülő  Kelet-Stájerországot „Ausztria éléskamrájának” is szokták nevezni, hiszen az 1700 méter magasan legelő marhacsordák húsától a síkságokon át termő gyümölcsökig itt minden élelmiszert helyben állítanak elő a családi kisgazdaságok, amit aztán az egész országba „exportálnak”. A domborzati viszonyok miatt Kelet-Stájerország egyáltalán nem nevezhető homogén tájegységnek, kisrégiói egymástól merőben eltérő természeti értékekkel és látnivalókkal hívogatják az erre látogatókat.

„Az almavidéken élő emberek tudnak a természettel bánni„– áll  az ApfelLand - Stubenbergsee régió mottójában, és ez kétségtelenül igaz is. A „Steirische Apfelstraße-n“ (Stájer Alma útján), 25 km hosszúságban egymilliónál több gyümölcsfa terem. E vidék központja a Puch nevű almafalu.

Udvari Szabolcs

 Itt minden az alma körül forog, aminek gazadag termését a termékeny talaj, a kellemes klíma és a sok napfény biztosítja. Az Almavidék falvaiban járva úgy érezhetjük, száz évet utaztunk vissza az időben: a jellegzetes kis települések csodálatosan illeszkednek a tájba, az emberek barátságosak, segítőkészek, és mindenkinek megvan a saját –természetesen titkos– sültalma receptje.

Udvari Szabolcs

Az almát nem csak nyersen és sütve tálalják, hanem kóstolhatunk itt almafánkot, almás rétest, almalekvárt, és szinte bármit, amiben az almát, mint hozzávalót el tudjuk képzelni. Természetesen folyékony formában is tartósítják ezt a gyümölcsöt, ezért majd minden családi gazdaság rendelkezik saját gyümölcs-préssel és pálinkafőzdével, valamint a gazdasághoz tartozó boltocskával, így az itt termett alma, szőlő, vagy más gyümölcs zamatát –alkoholos, vagy alkoholmentes formában– akár haza is hozhatjuk.

Udvari Szabolcs

Ha a megérdemelt almaebéd után az időjárás engedi, megmártózhatunk a Stubenbergi tóban, vagy egy kellemes sétahajózásra indulhatunk rajta.  Gyermekünkkel mindenképpen látogassunk el Herbensteinbe ahol a kastély melletti állatkertben oroszlánokkal, farkasokkal majmokkal és gepárdokkal is találkozhatunk.

Kelet-Stájerország legmagasabban fekvő vidéke a Teichalm-Sommeralm vidéket összefogó Almenland, Európa legnagyobb, összefüggő alpesi legelővidéke.  A 3500 szarvasmarha között, - amelyek az alpesi legelők egyedülálló gyógynövényeit és üde, friss, zöld füvét legelik - a régió igazi különlegessége a porhanyós húsáról ismert „Almo“ ökör is megtalálható.

Udvari Szabolcs

Itt nyúlik el Európa leghosszabb szurdoka, a Rába-szurdok, mely a folyó forrásától indul. A gyermekek részére a Koglhof-i nyári szánkópálya kínál élményeket, a felnőttek pedig izgalmas felfedező utat tehetnek az Arzberg-i ezüstbánya járataiban.

Udvari Szabolcs

Télen síelni sokfelé lehet itt is, a kevésbé ügyesek pedig lovas szánon, vagy hótalpakon járhatják be a környéket.

A kirándulás és túrázás szerelmeseinek Joglland-Waldheimat az ideális célpont. Az itteni túraútvonalak között vannak mezítlábas túrázásra alkalmasak és kifejezetten hegymászóknak kijelöltek is. Árulkodóak az útvonal-nevek is: bolygók túrája, császártúra, vagy zarándok útvonal; valamennyi azt mutatja, hogy a kirándulásunk során nemcsak a természet szépségeiben gyönyörködhetünk, hanem hasznos információkhoz is jutunk.

Udvari Szabolcs

Télen a lankás hegyvidék, csákányos liftjeivel, hóágyúzott, jól felkészített pályáival kiváló lehetőségeket kínál a kezdő síelőknek, snowboardosoknak. Akik pedig az épített műemlékekre kíváncsiak mindenképpen keressék fel az 1163-ban alapított Voraui Apátságot. A középkori épületegyüttesből ma már alig valami látható, de a helyén felépített barokk épületegyüttes látványban felveszi a versenyt akármelyik Eszterházy palotával is.

Udvari Szabolcs

Egy (két) fárasztó nap után mindenkinek jól esik a lazítás, pihenés, így a kelet-stájer túránk végén mindenképpen érdemes ellátogatni Bad Waltersdorfba a termál-régió központjába. Az itteni nátrium-hidrogénkarbonát-klorid tartalmú termálvizet kifejezetten mozgásszervi problémák enyhítésére javasolják. A fürdés és úszás a lágy termálvízben lazítja az izmokat, kíméli az izületeket, feszesíti a bőrt, méregtelenítő és vérkeringést serkentő hatású, valamint élénkíti az immunrendszert.

www.badwaltersdorf.com

2005 nyarán nyitotta meg kapuit Bad Waltersdorfban Stájerország legújabb golfpályája. A 18 lyukú csodálatosan kiépített pályát az angol építész, Michael Pinner tervezte és Ingrid Sator, Feng Shui szakértő egészítette ki Feng Shui elemekkel. Az új pályrendszer kezdő- és haladó golfozóknak egyaránt ideális lehetőségeket kínál. A termálfürdőtől nem messze, Sebersdorfban pedig pár évvel ezelőtt egy élményfürdő, a H2O is megnyitotta kapuit, ami azonnal a gyerekek (és szüleik) kedvence lett.

Udvari Szabolcs

Az almavidéken megkezdett utunkat mi sem zárhatná tökéletesebben, mint hazaérkezésünk után a fotók rendezgetése közben egy kis sült almát majszolva feleleveníteni  élményeinket. Ha ellátogatnak Kelet-Stájerországba biztosan rengeteg élménnyel térnek haza, de addig is egy Anger falucska béli „titkos” sültalma receptet szívesen megosztunk Önökkel:

Hozzávalók (4 személyre): 4 közepes nagyságú alma, 2 mandarin, 4 ek. almadzsem, 1 stampedli narancslikőr, 60 g vágott pisztácia, 1 dl félédes fehérbor, 30 g darált mák, 30 g szeletelt mandula
A darabokra vágott mandarinszeleteket, az almadzsemet, a narancslikőrt, a pisztáciát és a mákot jól összekeverjük, s a masszát a megmosott és kivájt almába töltjük. A négy almát sütőformába tesszük, a szeletelt mandulával megszórjuk, és előmelegített sütőben 210 fokon 20-25 percig sütjük. A fehérborral felöntjük, és rövid ideig hagyjuk párolódni. Tálaláskor a lével meglocsoljuk az almát.   

-USZ-

Élet+Stílus Galicza Dorina 2024. december. 28. 20:00

Elillant történelem és babonamentes tűzvédelem – megnéztük a felújított Notre Dame-ot

Párizs székesegyháza fényesebben ragyog, mint valaha, de az évszázadok alatt felhalmozódott kosszal együtt mintha a történelmét is lemosták volna róla. Bár a felújítás még nem ért véget, ha a belső tér már nem változik, akkor az évtizedek múlva sebtében idelátogató turista azt se fogja tudni, mi történt az elmúlt öt évben a templom körül.