Allergén keserítheti meg az alkoholfogyasztást
Az alkohol okozta másnaposságon felül különféle allergiás reakcióktól is tarthatnak azok, akik túl mélyen néznek a pohár fenekére.
Sokak szervezete érzékenyebben reagál némely összetevőre, és már egy-egy pohár alkoholos ital is allergiát válthat ki. Legtöbb esetben az emberek inkább valamely adalékanyagra érzékenyek, de az alkohol önmagában is veszélyes allergén lehet magas hisztamintartalma miatt.
A hisztamin a fehérjék lebomlása során keletkezik és nem okoz ugyan „valódi” allergiás immunreakciót, de a tünetek rövid időn belül akár súlyosak is lehetnek. Normál esetben nagyobb mennyiségben is képes a szervezetünk megbirkózni a hisztaminnal, de amennyiben a szervezetből hiányzik az az enzim, amely ezt lebontja, akkor már csekély mennyiség bekerülése esetén az arra érzékenyek heves allergiás reakciókat tapasztalhatnak magukon, többek között bőrviszketést, kiütéseket, szívdobogást, orrdugulást, fej- és hasfájást.
Az egyes összetevők közül a bor fertőtlenítésére használt kén-dioxid az élelmiszerallergiához hasonlóan például émelygést és gyomorpanaszokat okozhat, valamint asztmás betegeknél kiválthat asztmás rohamot. A sör készítéséhez használt árpa, búza és komló szintén előidézhetnek allergiás panaszokat. Ahhoz, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket, mindig tájékozódjunk az egyes alkoholtartalmú italok és ételek összetevőiről, és abban az esetben is tartsunk mértéket, ha egyébként teljesen egészségesek vagyunk.