Depressziósak lehetünk a feldolgozott ételektől
A feldolgozott és zsíros ételekben gazdag étrend brit kutatók szerint növeli a depresszió kialakulásának kockázatát.
A University College London kutatói azt is kimutatták, hogy a friss zöldségekben, gyümölcsökben és halban gazdag étrenddel megelőzhető a depresszió. Kutatásukban egészséges étrendet követőket hasonlítottak össze olyanokkal, akik főként zsírban sült ételeket, feldolgozott húsokat, zsírdús tejtermékeket és édesített desszerteket fogyasztanak. Az egészséges életmód egyéb tényezőit - például nem dohányzik, rendszeresen mozog - is figyelembe véve azok esetében, akik egészséges étrenden élnek, 26 százalékkal alacsonyabb a depresszió kockázata, mint a feldolgozott élelmiszereket fogyasztóknál. Ez utóbbiak esetében 58 százalékkal magasabb volt a betegség kockázata.
A British Journal of Psychiatry folyóiratban közzétett tanulmány szerzői különféle magyarázatokkal szolgálnak eredményeiket illetően. Először is azt szögezik le, hogy a zöldségekben és gyümölcsökben található nagy mennyiségű antioxidánsnak amúgy is ismert a védő hatása, korábbi kutatások azt mutatták ki, hogy a magas antioxidáns-szint összefüggésben áll a depresszió kisebb kockázatával. Továbbá a sok hal fogyasztása azért nyújthat védelmet a mélabú ellen, mert a hal nagy mennyiségben tartalmaz olyan telítetlen zsírsavakat, amelyek az agyi aktivitást serkentik.
A tanulmányban 3486, ötvenöt éves átlagéletkorú ember vett részt, akik közalkalmazottként dolgoznak Londonban. A résztvevők kérdőívet töltöttek ki étkezési szokásaikról, illetve önértékelést írtak a depresszióval kapcsolatban.