Plázs travelline.hu 2009. szeptember. 27. 22:17

A borturizmus mint az idegenforgalom elixírje

A bordeaux-i szőlővidék kastélyaiban tett látogatások száma az év eleje...

Flickr (Creative Commons)

A bordeaux-i szőlővidék kastélyaiban tett látogatások száma az év eleje óta 8 százalékkal emelkedett Sophie Gaillard, a bordeaux-i Idegenforgalmi Hivatal borturizmusért felelős munkatársa szerint. A hivatal adatai alapján 22 ezer borkedvelő látogatott el a térségbe.
   
Idén első alkalommal borturizmus-falut is felállítottak az IFTM Top Resa nemzetközi kiállításon gyártók, mezőgazdasági kistermelők, borvidékek és borutak képviselői, idegenforgalmi szakemberek részvételével.
   
A szőlővidékek hagyományos kínálatában olyan programok szerepelnek, mint például megkóstolni egy kedvező évjáratot a híres délnyugat-franciaországi Lynches Bages szőlészet pincéiben, vagy az argentínai Mendoza környéki Salentein borászatában eltölteni egy éjszakát, átkerékpározni vagy átgyalogolni a szőlőkerteken. "A turisták azonban többet szeretnének: a hagyományos pincelátogatáson túl cselekvő részeseivé is akarnak válni az eseményeknek. Ezért elvisszük őket a szüretre, szedik a szőlőt, és részt vesznek a válogatásban" - mondta Sophie Gaillard.
   
A francia szőlővidékek évente 5 millió francia és 2,5 millió külföldi turistát fogadnak. Mintegy 5000 pince, gazdaság, szőlősbirtok és kastély várja a látogatókat összesen mintegy 800 ezer hektárnyi szőlővel.
   
A Bordeaux melletti Golf du Médoc Hotel and Spa négycsillagos szállodakomplexumban ötvözik a golfot és a médoci pincészetekben tartott borkóstolókat. A szálloda vezérigazgatója, Henry Martinet szerint virágzik a borturizmus, idén 20 százalékkal nőtt a szálloda forgalma.
   
Franciaország három évvel ezelőtt elvesztette a borfogyasztó országok közötti első helyét Olaszország javára: Itália a borexport volumenét tekintve is megelőzte, és feltörekvőben van az olasz borturizmus is. Spanyolország szintén egyre többet invesztál abba, hogy "strandturizmus" mellett mást is kínáljon a válság sújtotta ágazatban.

MTI

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?