2009. szeptember. 07. 08:24 MTI Utolsó frissítés: 2009. szeptember. 07. 08:27 Plázs

Az éjszakai nassolók jobban híznak

Aki éjjel még egyszer a hűtőbe nyúl, drámai következményekkel kell, hogy számoljon - derítették ki amerikai kutatók. Ilyenkor ugyanis sokkal jobban gyarapodik a súlyunk.

Az amerikai Evanston (Illinos állam) északnyugati egyetemén az alvást és a napi ritmust kutató munkacsoport kísérletekkel vizsgálta, milyen hatással van az étkezés időpontja a testsúlyra. Hat héten át figyeltek meg két egércsoportot, amelyek azonos kalóriatartalmú táplálékot fogyasztottak, és hozzávetőlegesen ugyanannyit is mozogtak. A két csoport közti egyetlen különbség az étkezés időpontja volt - egyikük éjjel, másikuk nappal kapott enni.

Az eredmény szerint a táplálkozás időpontja jelentősen befolyásolta az egerek testtömegét. Azok az állatok, amelyek csak nappal jutottak táplálékhoz, jóval többet nyomtak, mint éjszaka falatozó fajtársaik - tudósít a Die Welt című német lap internetes kiadása. Mivel az egerek éjjeli életmódot folytatnak, számukra az éjjeli táplálkozás a normális - a nappali a nyugalmi időszakban történt.

Még nem teljesen tisztázott a szokatlan étkezési időpontok okozta súlygyarapodás háttere, de a kutatók feltételezik, hogy a testhőmérséklet, a jóllakottságért felelős hormonok és az alvási viselkedés játszanak fontos szerepet benne. 

Hasonló jelenség figyelhető meg az embernél is. Annak, aki nem reggelizik, hanem helyette éjjel eszik többet, átlagosan magasabb a testtömegindexe. Ezért úgy vélik a kutatók, hogy eredményeik alkalmazhatók az emberre is - írják az Obesity című szaklapban. Összefüggés kell, hogy legyen a belső óra, a táplálkozás ideje és a zsír beépítése között. 

A rossz időben történő evés azonban nem egyedüli oka a súlygyarapodásnak. A túlsúlyosakból gyakran hiányzik a jóllakottság természetes érzése, ami egy az ember vadászó-gyűjtögető időszakából eredő génre vezethető vissza. Akkoriban az energiát raktározó hájréteg segített a túlélésben. A mai karcsú egyének már nem rendelkeznek ezzel a génnel.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.