2009. augusztus. 28. 13:50 hvg.hu Utolsó frissítés: 2009. augusztus. 28. 14:11 Plázs

Késleltethető-e az öregedés?

Ma még távolinak tűnik az idő, amikor majd egészségügyi rutinvizsgálatnak számít vérképünk és a genetikai-profilunk összevetése, de ha mindez valóra válik, az egyben új alapját képezheti a gyógyításnak, s ezen belül a táplálkozási terápiáknak is, amellyekkel akár plusz éveket nyerhetünk.

Ma már számtalan betegség kialakulása kapcsán bizonyított a genetika szerepe, de hogy ez milyen mértékű, az alapvetően függ az egyénenként eltérő fogékonyságtól. A betegségek megjelenése szempontjából sok esetben döntő a környezeti tényezők, köztük az életmód, a táplálkozás hatása.

Genetikai sokszínűségünknek köszönhetően – még egy népcsoporton belül is – külső és belső adottságainkban mások vagyunk, így egyazon étrendre is különbözőképpen reagálhatunk. Ismert például, hogy az ételeinkkel elfogyasztott nátrium (a konyhasó egyik összetevője) a lakosság egy részénél emelheti a vérnyomást, míg másokra nincs ilyen hatással.

A teljes cikket elolvashatja a HVG Online új egészségportálján.
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?