2009. július. 22. 16:13 MTI Utolsó frissítés: 2009. július. 22. 16:11 Plázs

Új influenza: Ausztrália megkezdte a vakcina humán próbáit

Megkezdődtek a világ első humán próbái az újinfluenza elleni vakcinával Ausztráliában - jelentették be szerdán a gyártó cégek képviselői.

Két biotechnológiai cég kezdte meg felnőtt önkéntesek vakcinájukkal történő beoltását Adelaide városában. A helyi székhelyű Vaxine 300 emberrel a hét elején indította el a humán vizsgálatokat, a melbourne-i CSL hét hónapig tartó tesztsorozata pedig 240 önkéntessel szerdán kezdődött meg. A bejelentés szerint világszerte ezek az első, emberen végzett próbák az újinfluenza elleni vakcinával.

Ausztráliában - ahol a szokásos téli influenzaszezon is tart - eddig legalább 41 ember halt meg a pandémiás H1N1 influenza következtében. "A déli féltekén vagyunk, ahová most a probléma összpontosul" - mondta Nikolai Petrovsky, a Vaxine kutatási igazgatója.

Szerdáig 14 703 igazolt újinfluenzás eset volt Ausztráliában. Világszerte szeptemberre és októberre jósolják a járvány kiszélesedését, amikor az északi féltekén visszatérnek a diákok és a dolgozók nyári szabadságukról. A CSL reményei szerint eredményeik októberre lehetővé teszik, hogy kormánytámogatású vakcinájukat forgalomba hozzák. Amennyiben a vakcina hatékonynak bizonyul a vizsgálatok során, a kormány 21 millió adagot vesz át ausztráliai felhasználásra.

Petrovsky úgy véli, hogy a Vaxine hatékonysága 6-8 hét alatt kiderül. Ugyanakkor hozzátette: nincs garancia arra, hogy bármelyik vakcina valóban működik majd, mert az új vírus nagyon különbözik a korábbiaktól.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.