Korábban már megismerkedtünk a horvátok tipikus ételeivel, lássuk milyen...
Korábban már megismerkedtünk a horvátok tipikus ételeivel, lássuk milyen gasztronómiai meglepetéseket tartogat még számunkra déli szomszédunk. Mit és hol érdemes?
Amit meg kell kóstolni: szarvasgomba
A frisebbnél frisebb tengeri herkentyűk és változatos húsételek mellett hajlamosak vagyunk megfeledkezni a horvátok illatos gombáiról. A vargánya, a rizike, a kucsma-, trombita és rókagomba mellett mindenképpen meg kell ízleljük a szarvasgombát is. Az olaszokhoz hasonlóan ezt a rendkívül aromás gombafajtát a horvátok elsősorban tészták, omlettek és húsok ízesítésére használják.
Ahova be kell térni: legjobb horvát éttermek
Az Opatijától mindössze tíz percnyi sétára található Volosko halászfaluban található a Plavi Podrum étterem, melyet 2008-ban 94-ként beválasztottak a „A világ 100 legjobb étterme“ listába. A külsőre teljesen hétköznapinak tűnő étterem kínálatában modern praktikákkal megbűvölt, de alapvetően hagyományos, tengerparti ételeket találunk. Ugyancsak hagyományos ízekre és kreatív megoldásokra számíthatunk, ha a sokak szerint a legjobb dalmát étteremnek kikiáltott, Murter szigetén található Tic-Tac étteremben költjük el ebédünket.
Amit ki kell próbálni: isztriai bortúrák
A magyarok egyik legkedvesebb horvátországi úticélja az Isztriai-félsziget, melyet meglátogatva mindenképpen szenteljünk figyelmet a helyi boroknak is. A négy központ – Buje, Porec, Bazin és Rovinj – köré szerveződő helyi borászat három legjellegzetesen terméke a rubinvörös terán, az üde, fehér malvázia és az aranysárga muskotály. Érdemes egy-egy túra keretében végigjárni a borvidékeket, és a csodás nedűkön túl felfedezni a térség bájos középkori városait és megigéző természeti csodáit.
Akiket meg kell ismerni: hétpróbás szakácsok
Novigradban járva érdemes betérni a Damir I Ornella étterembe, melynek szakácsai, Ornella és lánya Mattea nemrégiben megnyerték a 14 mediterrán ország részvételével megrendezett Szakácsok próbája elnevezésű olasz televíziós vetélkedőt. A hat fordulós megmérettetésben a csapat a döntőben a spanyolok ellen bizonyította rátermettségét klasszikus horvát fogások elkészítésével. Tavaly ugyancsak a horvátok győzedelmeskedtek a vetélkedőn, ahol a kastavi Kukuriku étterem szakácsai népszerűsítették a horvát konyhát.
Amivel mindez egyszerűbb: fizetés bankkártyával
Egyre többen szeretnénk kihasználni Horvátországban is a bankkártya adta kényelmet. Mivel a kisebb családi vendéglőkben még nem mindehol fogadják el kártyánkat, érdemes előbb az internetről tájékozódni – könnyen kideríthetjük, hogy a kiszemelt étteremben elfogadnak-e MasterCardot.
Könnyítésképpen összegyűjtüttünk néhány isztriai vendéglátóhely, ahol nem csak készpénzzel fizethetünk (és ahol természetesen az ételek minősége, a konyhák felkészültsége is átlagon felüli): Rovinjban a Graciano, a La Perla, az Orca, Pulában a Fantasia, a Milan, a Scaletta, Labinban a Due Fratelli, Poree-ben az Sv. Nicola, Rabacban a Nostromo. Ha tehát ezek mentén indulunk gasztronómiai túrára Horvátországban, egészen biztosan nem fogunk csalódni déli szomszédunk vendéglátásában, konyhájában, ízvilágában.
Molnár Kata Orsolya