2009. június. 15. 07:00 hvg.hu Utolsó frissítés: 2009. június. 14. 22:54 Plázs

Hogyan készül a kenyerünk?

A kenyér íze a gyártási technológiától függ.

Bár a rendszerváltás óta egyértelműen nőtt a barna kenyér népszerűsége, még mindig kevés teljes kiőrlésű pékárut fogyasztunk. A Gfk Hungária Piackutató Intézet étkezési szokásokat feltérképező tanulmánya szerint 1989-ben a vásárlók hetente hat alaklommal fogyasztottak fehér és csak egyszer barna kenyeret, 2007-ben viszont már hetente két alkalommal került barna kenyér a családok asztalára.

A kovászt manapság különböző – iparilag előállított – por és folyékony kovászpótló anyagokkal vagy a tészta térfogatát növelő lisztjavító adalékokkal helyettesítik. Ennek következtében a kenyér könnyebben morzsálódik, kevésbé eltartható – avat be a kenyérgyártás titkaiba a Pékszövetség főtitkára.

A teljes cikket elolvashatja a HVG Online új egészségportálján.