Hogyan készül a kenyerünk?
A kenyér íze a gyártási technológiától függ.
Bár a rendszerváltás óta egyértelműen nőtt a barna kenyér népszerűsége, még mindig kevés teljes kiőrlésű pékárut fogyasztunk. A Gfk Hungária Piackutató Intézet étkezési szokásokat feltérképező tanulmánya szerint 1989-ben a vásárlók hetente hat alaklommal fogyasztottak fehér és csak egyszer barna kenyeret, 2007-ben viszont már hetente két alkalommal került barna kenyér a családok asztalára.
A kovászt manapság különböző – iparilag előállított – por és folyékony kovászpótló anyagokkal vagy a tészta térfogatát növelő lisztjavító adalékokkal helyettesítik. Ennek következtében a kenyér könnyebben morzsálódik, kevésbé eltartható – avat be a kenyérgyártás titkaiba a Pékszövetség főtitkára.
A teljes cikket elolvashatja a HVG Online új egészségportálján.